Gazdaság

Áramellátási zavar lehet nyáron?

Az idén várható tartós kánikula heteiben kiugróan nagy hazai áramkeresletre számít a villamosenergia-rendszerért felelős Mavir Zrt. Új erőműveket kell építeni ahhoz, hogy nyáron is biztosítani lehessen a zavartalan ellátást – írta a Világgazdaság.

Elképzelhető áramellátási zavar a nyári időszakban, bár a hazai ellátásért felelős Mavir Zrt. szabályozási és irányítási oldalról felkészült a kánikulára. Több áramot azonban nem tud elosztani, mint tavaly, mert nem létesülnek új tartalékkapacitások.

Magas rendelkezésre állású, jól szabályozható erőművek kellenének, de ilyenek építésére a Mavirnak sem pénze, sem felhatalmazása. Ráhatása csak a hálózatokra van, ezeket viszont folyamatosan felújítja, és folyik a távkezelés kiépítése is.

Az már a piaci szereplőkön múlik, hogy a kánikula hónapjaiban jelentkező többletigényt a saját szerződéseik révén elégítik ki, vagy nagyobb arányban hagyják a feladatot a rendszerirányítóra. A csúcsfogyasztás idején egyébként először az úgynevezett forgó tartalékokat vetik be, azaz az adott pillanatban nem teljes kapacitással üzemelő erőműveket, majd a gyors indítású gázturbina-egységeket – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik