Gazdaság

Újabb 100 milliárd dollárral élénkítenek

Áprilisban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed újabb 100 milliárd dollárt pumpál a bankszektorba. A piacok bizalma az eddigi kamatvágásoktól és az összesen 260 milliárdos tőkeinjekcióktól nem állt helyre.

Áprilisban a Fed aukciókon összesen 100 milliárd dollárnyi hitelt nyújt az amerikai kereskedelmi bankoknak – közölte a BBC. A központi bank decembertől március végéig összesen 260 milliárd dollárt pumpált a gazdaságba ilyen módon, és a bizalomhelyreállító tőkeinjekciókra szeptemberig számíthat az amerikai bankrendszer.

A jegybank döntéshozói abban reménykednek, hogy a sorozatos beavatkozások nyomán a kereskedelmi bankok hajlandóak lesznek egymásnak hitelt nyújtani; jelenleg az egynapos banki hitelek kamata, a Libor az Egyesült Államokban olyan magas, mint a hitelválság kezdetén.

A Fed a tőkeinjekciókon túl 8 alkalommal, mostanra 2,25 százalékosra csökkentette irányadó kamatát, közvetlen tőkeinjekciókat nyújtott a befektetési bankoknak is, és megmentette az összeomlástól az Egyesült Államok ötödik legnagyobb befektetési bankját, a Bear Stearnst.

Az intézkedéssorozat megmentette a bankrendszert az összeomlástól, de kritikusai szerint a gondolkodás nélkül hitelező bankok és menedzsereik megmenekülnek rossz döntéseinek következményeitől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik