Gazdaság

6,1 százalékkal nőtt az ipari termelés

Az ipari termelés 6,1 százalékkal nőtt 2008 januárjában az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan adattal.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint a közlemény szerint az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 1 százalékkal emelkedett. A korábban közölt előzetes adatok szerint az ipari termelés az idén januárban szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint 1,3 százalékkal nőtt az előző havi, és – munkanaptényezővel korrigálva – 6,6 százalékkal emelkedett a 2007. januári szinthez képest.

Az ipari termelés 2007-ben az előzetes index szerint 8,1 százalékkal nőtt 2006-hoz viszonyítva.

Az idén januárban az ipari export 10,9 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál. A januári exportértékesítés kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta: a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel négytizedét képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene jelentősen, 19,2 százalékkal bővült, míg a kivitel több mint egynegyedét adó járműgyártás az átlag alatt, 5,5 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik