Gazdaság

Három részre szakadt Magyarország

Alig nőtt a foglalkoztatottság, a népességcsökkenés és a költségek növekedése elriasztja a befektetőket, sürgős termelékenységnövekedésre van szükség – írja friss tanulmányában a CER. A szervezet évente kiadott listáján Magyarország az utolsó harmadban van – idézi a Népszabadság.

A Centre for European Reform (CER) az unió lisszaboni céljainak megvalósulását figyelemmel kísérő szervezet. A CER évente kiadott listáján Magyarország három helyet lépett hátra, most huszonkettedik a huszonhét tagországból.

A foglalkoztatási helyzet javítására és a versenyképesség növelésére az uniós felzárkóztatási források vagy az infrastruktúrafejlesztések is elégtelenek. A leszakadó régiókon ezek legalábbis nem segítettek: a közép-magyarországi régióban az egy főre jutó GDP – a most elérhető legfrissebb, 2005-ös adatok szerint – meghaladta az uniós átlagot. A Közép- és a Nyugat-Dunántúlon az uniós átlag 60 százalékán áll, míg az ország keleti és déli részén 40-45 százalék közelében mozog ez a mutató.

A munkaügyi adatok alapján 2007-ig a leszakadás csak nagyobb lett. Pedig öt év alatt már a fejlesztéseknek is be kellett érniük, és külső támogatások is bőven érkeztek. Ráadásul azokat nem is használta rosszul az ország: arányosan jóval több pénz ment a fejletlenebb térségekbe, ám az nem látszik, hogy ez segített volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik