Gazdaság

Simor: a jegybank nem adja fel inflációs célját

Nevetséges és megalapozatlan állítás, hogy az MNB feladná a 2009 végi 3 százalékos inflációs célját - közölte újságíróknak Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Ezt, azt követően tartotta fontosnak leszögezni, hogy ezzel ellentéstes híresztelés kapott szárnyra pénzpiaci brókerek körében.

Az állampapírpiacon a “tévhír” hatására a reggeli állapotokhoz képest újra elindultak felfelé a hozamok, a három éves állampapír hozama délután már a kilenc százalékot közelítette.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) hétfőn mintegy 25-30 százalékkal csökkentette az aukción értékesítésre kerülő kötvénymennyiségeket a korábban meghirdetett kibocsátási tervhez képest. Ezzel párhuzamosan az intézmény hasonló mértékben megnövelte a rövid futamidejű diszkont kincstárjegy aukciókon eladásra szánt összegeket.

Az ÁKK vezérigazgatója szerint egyenlőre átmeneti jellegű intézkedésről van szó, az ÁKK a következő negyedévben figyeli az állampapír-piaci tendenciákat, és eszerint hozza meg későbbi döntéseit. A lépést az ÁKK az állampapír piacon a megelőző két nap folyamataival indokolta.

Szarvas Ferenc vezérigazgató kifejtette: az ÁKK a hétfői döntéssel gyakorlatilag rövidítette az állampapíroknál a kibocsátás futamidejét. A hosszabb futamidők hozama ugyanis jelentősen megugrott, félő volt, hogy a rövid papírok iránti kereslet leesik. A döntés hangsúlyozottan átmeneti jellegű – emelte ki Szarvas Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik