Gazdaság

Tízéves csúcson a munkanélküliség

8,1 százalékosra nőtt a munkanélküliség, miközben tovább csökkent a foglalkoztatottság az elmúlt három hónapban átlagosan. A statisztikusok a gyenge adatokat azzal indokolják, hogy sokan nyugdíjba mentek még decemberben, és az építőipar pedig gyengélkedik.

A munkanélküliségi ráta átlagosan 8,1 százalék volt 2007 novembere és 2008 januárja között, ami 0,6 százalékpontos növekedést jelent éves szinten – közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Utoljára 1998 második negyedévében volt hasonlóan magas – 8 százalékos – a munkanélküliségi ráta.

A foglalkoztatottak száma 2007 novembere és 2008 januárja között átlagosan 3,873 millió volt, a munkanélkülieké 343 ezer; az előbbi szám 67 ezerrel csökkent, az utóbbi 25 ezerrel nőtt egy év alatt.

A munkanélküliek 45 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,4 hónap.

A vizsgált időszakban a 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 873 ezer volt, 66 ezer fővel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A nemzetközi összehasonlításban használt 15-64 éves korcsoportra számított foglalkoztatási ráta 56,5 százaléknak felelt meg, ami egy százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A KSH szerint a létszámcsökkenést többek között az magyarázza, hogy a januártól érvényes új nyugdíjszámítási módszer miatt sokan még tavaly nyugdíjba vonultak. A foglalkoztatottság csökkenéséhez hozzájárul még több nemzetgazdasági ágazat, például az építőipar dekonjunktúrája és a támogatott foglalkoztatási formákban dolgozók alacsony száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik