Gazdaság

Egyre kevesebbet vásároltunk

Egyre gyorsult tavaly a magánfogyasztás csökkenésének ütem: míg éves átlagban 3 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom, a negyedik negyedévben már 4,2 százalékos volt a visszaesés. A karácsony sem segített a boltokon, decemberben novemberhez képest is csökkent a forgalmuk. Csak üzemanyagból vásároltunk többet.

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom 2007-ban 3 százalékkal, a negyedik negyedévben 4,2 százalékkal, decemberben pedig 4 százalékkal csökkent éves összevetésben – közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A magánfogyasztás az év utolsó hónapjában 0,3 százalékkal csökkent novemberhez képest.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2007-ben 6170 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A kiskereskedelmi eladások 49,8 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 20,6 százalékát a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11,1 százalékát a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították, a többi szakágazat részesedése 18,5 százalék volt. Decemberben bonyolódott le az éves forgalom 11,2 százaléka, az üzletek forgalma megközelítette a 690,7 milliárd forintot – olvasható a közleményben.

Tovább csökkent az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma: 2007 egészében 1,3 százalékos, decemberben 2 százalékos volt a visszaesés éves szinten. A forgalom jelentős részét (92,2 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper-, szupermarketek, vegyesboltok) forgalma decemberben 1,8 százalékkal csökkent, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 4,3 százalékkal estek vissza.

Folytatódott a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának év eleje óta tartó csökkenése is: az eladások 2007 egészében 4,3 százalékkal, decemberben 5,5 százalékkal estek vissza éves összevetésben.

Egyedül benzinből és gázolajból vásároltunk többet, mint 2006-ban: az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma decemberben 0,9 százalékkal, 2007 egészében 3,7 százalékkal nőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik