Gazdaság

Zuhant az építőipar teljesítménye

Az út- és autópálya-építések kiesése miatt tavaly több mint 14 százalékkal csökkent az építőipar termelése – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A visszaesés idén minden bizonnyal folytatódik.

Az építőipari termelés a korábbi évek dinamikus növekedése, majd a 2006-os kismértékű csökkenés után 2007-ben jelentősen, 14,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – olvasható a KSH közleményében.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése egyötödével esett vissza. Az épületgépészeti szerelés és a befejező építés termelése is mérséklődött (1,6, illetve 3,3 százalékkal). Az épületek építésének volumene 9,8 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké egyötödével kisebb volt, mint 2006-ban – áll a dokumentumban.

Az egyéb építmények építésének visszaesését a korábbi években gyorsan bővülő, és az építőipari termelés egynegyedét kitevő út- és autópálya-építések ütemének csökkenése okozta – magyarázzák az adatokat a statisztikusok.

A zsugorodás a jelek szerint idén is folytatódik, mivel az építőipari vállalkozások 9,9 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek 2007-ben, mint egy évvel korábban.

Az építőipar költségalapon számított árai tavaly átlagosan 6,3 százalékkal nőttek – közölte még a KSH.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik