Gazdaság

Csaknem 17 ezermilliárddal tartozik az állam

Az államadósság tavaly év végén elérte a GDP 65,9 százalékát, míg az államháztartás működtetéséhez a bruttó hazai termék 5,6 százalékát kitevő hitelt kellett felvenni. Az utolsó negyedévben rekordmennyiségű hitelt vettek fel az önkormányzatok.

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a bruttó hazai termék (GDP) 5,6 százalékát tette ki 2007-ben, a névértéken számított, konszolidált bruttó államadósság a GDP 65,9 százaléka volt, míg a háztartások pénzügyi megtakarítása 2007-ben a GDP 1,7 százalékát érte el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adatai szerint.

Az MNB hétfőn nyilvánosságra hozott előzetes adatai alapján az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2007-ben 1420,7 milliárd forint volt, ami a GDP 5,6 százalékát jelenti.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett – maastrichti – adóssága 2007 végén a GDP 65,9 százaléka, 16 741 milliárd forint volt, az államháztartás nettó tartozása pedig 13 567 milliárd forintot, a 2007-es év GDP-jének 53,4 százalékát tette ki.

A helyi önkormányzatok a tavalyi év utolsó negyedében 205,1 milliárd forintos hiányukat elsősorban hosszú lejáratú deviza értékpapírok kibocsátásával fedezték, a kötvénykibocsátás az előző negyedévhez hasonlóan történelmi csúcsot ért el. Emellett jelentős volt részükről a hitelek felvétele és az egyéb tartozások növekedése is.

A háztartások nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2007-ben a GDP 1,7 százaléka, 443,7 milliárd forint volt. Az MNB adatai szerint tavaly a negyedik negyedévében a háztartások pénzügyi eszközei közül a forintbetétek, a készpénz, a befektetési jegyek, az életbiztosítási és a nyugdíjpénztári követelések növekedtek jelentősen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik