Gazdaság

Adócsomagokkal dobálóznak Amerikában

Egymással versengő adócsökkentési tervekről dönt az amerikai képviselőház és a szenátus. A republikánusok ragaszkodnak saját, szigorúan adócsökkentésből álló élénkítő csomagjukhoz, és elutasítják a demokraták szociális elemeket is tartalmazó intézkedési tervét. Közgazdászok gyors döntést remélnek.

Néhány befolyásos republikánus szenátor támogatása ellenére az amerikai Szenátus szerdán elutasította a demokraták által előterjesztett, összesen 157 milliárd dollár értékű gazdaságélénkítő tervet – adta hírül a BBC. Eközben a képviselőház elfogadta a Fehér Ház által beterjesztett, 146 milliárd dolláros pénzügyi mentőövet.

Bush elnök élénkítő csomagja 117 millió amerikai háztartás adókötelezettségét csökkentené: egyének legfeljebb 600, házaspárok 1200, gyermekes családok pedig gyerekenként 300 dollár adókedvezményt kapnának. A lakossági adócsökkentés éves szinten mintegy 100 milliárd dolláros bevételtől fosztja meg a büdzsét, a maradék csaknem 50 milliárdos kedvezményt a vállalatok kapnák.

A demokraták ezzel szemben azt javasolták a Szenátusban, hogy az adókedvezmények mértéke legyen kisebb, viszont egyes hátrányos helyzetű társadalmi csoportok – munkanélküliek, szegényebbek – kapjanak több támogatást.
Közgazdászok szerit az adócsomagról minél gyorsabban kéne döntenie az amerikai politikai elitnek, mert a legutolsó adatok szerint a tavalyi utolsó negyedévben már csak 0,6 százalékkal bővült az amerikai gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik