Gazdaság

Újabb kamatcsökkentés jöhet Amerikában

A Wall Streeten egyhangú az a várakozás, hogy az amerikai jegybank a következő, márciusi ülésén tovább csökkenti az irányadó kamatot, miután a héten 50 bázisponttal gyengítette azt. A vélemények csak abban különböznek, hogy mekkora lesz a márciusi kamatvágás mértéke.

Pénteken az amerikai állampapírok 17 elsődleges forgalmazója közül tíz úgy vélte, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény, a Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) március 18-án 25 százalékponttal mérsékli az alapkamatot a jelenlegi 3,00 százalékról. Szerdán az ilyen mértékű kamatvágásra még kilenc elsődleges forgalmazó számított.

A Reuters által megkérdezet 17 elsődleges forgalmazó közül heten nagyobb, 50 bázispontú kamatcsökkentést vártak; számuk szerdán még csak hat volt.

Márciusi ülése után a FOMC legközelebb április 30-án határoz a kamatról. Az akkor várható kamatdöntéssel kapcsolatban már igen eltérőek a vélemények. Hatan azzal számolnak, hogy marad a kamatszint, heten 25 bázispontú kamatcsökkentésre számítanak, egy elsődleges forgalmazó szerint a kamatvágás mértéke 50 százalékpont lesz, míg hárman még nem alakították ki az ezzel kapcsolatos véleményüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik