Gazdaság

Folytatódott az árnövekedés az élelmiszeriparban

Az ipari termelői árak 2007. decemberben az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal, a 2006. decemberihez képest 1,6 százalékkal emelkedtek, 2007 egészében 0,2 százalékkal nőttek az előző évhez viszonyítva.

2007 egészében az ipar belföldi értékesítési árai 6,4 százalékkal emelkedtek, az exportértékesítés árai 4,8 százalékkal csökkentek, a kettő eredőjeként az ipari termelői árak 0,2 százalékkal nőttek az előző évhez viszonyítva – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából. 2007-ben az ipar belföldi értékesítési árai minden hónapban nőttek az előző hónaphoz viszonyítva: a legkisebb mértékben júliusban (0,1 százalék), a legnagyobb mértékben novemberben (0,9 százalék).

A legnagyobb mértékű árnövekedés a kőolaj-feldolgozás szakágazatban jelentkezett (3,1 százalék). A belföldi értékesítésben legnagyobb súlyt képviselő élelmiszer-ipari ágazatban folytatódott a korábbi hónapokra is jellemző jelentős árnövekedés, melynek havi üteme 1,2 százalék volt.

A vegyi anyag, termék gyártása, a járműgyártás, illetve a máshová nem sorolt feldolgozóipari szakágazatokban egyaránt 0,6 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető. A feldolgozóipari ágazatok közül egyedül a textília, textiláru gyártása szakágazatban csökkentek az árak (0,6 százalék). Az élelmiszer, ital, dohány gyártása iparágakban 8,4 százalékkal nőttek az árak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik