Gazdaság

3 százalékon az amerikai kamat

Az általános várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal 3,00 százalékra mérsékelte az irányadó kamatot az amerikai szövetségi tartalékbank (Fed) kamatalakító nyíltpiaci bizottsága (FOMC).

Ahogy az várható volt, 50 bázisponttal csökkentette irányadó kamatlábát az amerikai szövetségi tartalékbank, a Fed. A lépést megelőzően a piac 90 százalékos konszenzus mellett valószínűsítette a döntést, ami az amerikai gazdaság recesszióba fordulását kívánja mérsékelni, hiszen a múlt év utolsó negyedévének prognosztizált bővülése 1,2 százalékos volt.

Egy héten belül ez a második kamatvágás, hiszen január 22-én a Fed rendkivüli döntése nyomán 75 bázisponttal csökkentették a kamatlábat, amire 25 éve nem volt példa. Az amerikai gazdaság felpörgetését szolgálná az a Bush elnök által beterjesztett javaslat is, ami 146 milliárd dollárt pumpálna a fellendülés szolgálatába.

Ben Bernanke Fed-elnök

Ben Bernanke Fed-elnök

A Fed jelezte, hogy további kamatcsökkentésekre kerülhet sor. Az elemzők szerint a Fed ezúttal már nem volt olyan borúlátó a gazdaság megítélése kapcsán, mint egy hete kedden, amikor váratlanul kamatcsökkentést jelentett be.

A szerdai 50 bázispontú kamatmérséklésről azután született döntés, hogy napközben nyilvánosságra hozott, nem végleges adat szerint a tavalyi utolsó negyedévben 0,6 százalékkal nőtt az amerikai GDP, szemben a szakértők által várt 1,2 százalékkal. Ez felerősítette egy lehetséges recesszió kialakulásával kapcsolatos borúlátást.

A kamatdöntés bejelentése után az elemzők biztosra vették, hogy a Fed márciusban további 25 bázisponttal 2,75 százalékra szállítja le az alapkamatot.

Elemzók úgy vélik, hogy az Európai Központi Bank (EKB) nem fog gyorsan reagálni az amerikai lépésre, a jelenleg 4 százalékos kamat mérséklésére talán a második negyedévben kerülhet sor.

Itthon a jegybanki alapkamat 7,5 százalék, amit az amerikai lépés aligha fog megmozdítani – vélték a FigyelőNetnek korábban nyilatkozó szakértők. Az viszont kétségtelenül hathat áttételesen a magyar gazdaság perspektívájára, hogy az Egyesült Államok gazdasága felfelé irányuló pályára lép-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik