Gazdaság

Szanyi: kormánynegyed helyett épüljön irodaház

Negyedeljük a kormánynegyedet – javasolta Szanyi Tibor képviselő az MSZP-frakció ülésén. A Nyugati pályaudvar mögötti területen szerinte egy 1500-2000 fő elhelyezésére alkalmas irodaház befogadhatná a "legszétszórtabb minisztériumokat".

A minisztériumok “átmozgatásával” felszabadíthatók lennének a jelenlegi belvárosi épületállomány legértékesebb és legkönnyebben értékesíthető darabjai, így az építkezéshez szükséges pénz is költségvetési terhelés nélkül lenne előteremthető – idézi a Népszabadság Szanyi Tibor érveit.

A beruházás természetesen nem valósítható meg ebben a kormányzati ciklusban. A ráérősebb megvalósítás azonban lehetővé tenné az érintett telkek tulajdonjogának tisztázását, a rendezési-szabályozási tervek elkészítését, az építészeti elképzelések letisztulását. Szanyi úgy véli, így megújulhatna a “leromlott zárványterület” is. Bár ez úgy is elérhető lenne, ha az állam haszonnal túladna az eddig megvásárolt területeken, hiszen – állítják szakemberek – bőven lesz jelentkező a terület beépítésére.

Jutasi Zoltán, a KÉSZ Kft. vezérigazgatója a Népszabadságnak elmondta: még nem ismert a hivatalos döntés, így egyelőre nem készülnek jogorvoslatot kérni a tender lezárása miatt, bár a többszereplős verseny hiányára való hivatkozás nem állja meg a helyét. A tenderre jelentkező cégek többsége az utolsó körig versenyben volt. A KÉSZ bízik a folytatásban, hiszen a minisztériumok olcsóbb fenntartása minden pártnak érdeke lenne. Azt ugyan nem tudják, hogy egy újabb, akár szűkített tartalmú állami tenderen indulnának-e – hiszen már három esetben is lyukra futottak -, de Jutasi bízik benne, hogy a következő kormányprojektet az állami szervek valódi együttműködése kíséri.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik