Gazdaság

Meglódul az OTP?

A Garancia Biztosító eladása és a Rahimkulov család bevásárlása egyaránt pozitívan hathat az OTP árfolyamára.

Csaknem 500 millió eurót kaphat az elemzők szerint az OTP Bank a Garancia Biztosító várhatóan 2008 első negyedévének végéig lezáruló eladásáért. A biztosító értékesítése azért hathat pozitívan az OTP-papír árfolyamára, mert az így befolyó pénzt a bank a maga-sabb növekedési kilátásokkal rendelkező külföldi – elsősorban az orosz és ukrán – piacokon fektetheti be (Figyelő, 2007/44. szám). A 10 százalékos piaci részesedéssel bíró, a hazánkban negyedik legnagyobb biztosítóért jelenleg négy nemzetközi biztosítótársaság – az American International Group Inc., a Zurich Financial Services AG, az Aegon NV és a Groupama SA – érdeklődik (Figyelő, 2007/46. szám). Az OTP azért keres stratégiai partnert a Garancia életbiztosítási és nem-életbiztosítási üzletágaihoz, hogy tovább erősíthesse hazai és külföldi piaci pozícióit.


Az OTP-részvényben a Rahimkulov család is lát fantáziát, hiszen a múlt év végén részesedésük 10 százalék fölé növekedett. A Magyarországon élő orosz befektető azonban akaratán kívül lépte át a pénzügyi felügyeleti engedélyhez kötött határt. A galibát az OTP saját részvényei okozták, a bank közleményeiben ugyanis rendszerint az OTP Bank Nyrt. saját részvényszámát közölte. Konszolidált szinten azonban (tehát a leánycégeivel együtt) ennél valamivel több sajátrészvénnyel rendelkezik a bank, ezt az adatot negyedéves gyorsje-lentéseiben és az év végén publikálja.


A Rahimkulov család azért akart 10 százalék alatt maradni, hogy ne kelljen felügyeleti engedélyt kérnie és lapjait kiterítenie. Ez meg is valósult anyabanki szinten, ugyanakkor december 29-én az OTP közzétette összes saját rész-vényének mennyiségét, így az újraszámolás 10 százalék fölé emelte a befektető befolyását. (Sajátrészvényekkel nem lehet szavazni a közgyűlésen, így a befolyás rendszerint magasabb, mint a tulajdonrész, ráadásul aktív sajátrészvény-kezelés mellett állandóan változik.)
Az orosz befektető azóta benyújtotta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) az engedélykérelmet, s elindította az ilyenkor szokásos bejelentési procedúrát. A sajátos hiba nyomán ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy a család ideiglenesen mérsékli OTP-pozícióját. Ennek különösebb piaci hatásai várhatóan nem lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik