Gazdaság

A korrupció 25 százalékkal drágítja a közbeszerzéseket

A magyar közbeszerzési rendszer szabályozása és gyakorlata alapjaiban ássa alá a közbeszerzések tisztasága iránti bizalmat - tartalmazza a Transparency International korrupció ellen küzdő nemzetközi szervezet magyarországi tagozatának állásfoglalása. Független elemzők szerint a hazai közbeszerzéseknek csak 10 százaléka zajlik teljesen szabályszerűen.

A szervezet véleményét annak kapcsán fogalmazta meg, hogy nemrégiben több közbeszerzési eljárás tisztaságát is megkérdőjelezte a közvélemény. Ilyen volt a Magyar Posta Zrt. kerékpár beszerzésének, a Miniszterelnöki Hivatal által megrendel tanulmányoknak, valamint a kórházi széfek esedékes beszerzésének ügye.

A források nem megfelelő felhasználása mögött a klasszikus (kenőpénzes) korrupció mellett kölcsönös szívességek hálózata, szakszerűtlenség, túlszabályozás, egyéni részrehajlás, valamint nem megfelelő stratégiai tervezés is állhat – írja a Transparency International (TI). A rendszerszerű korrupció 20-25 százalékkal drágítja meg a beszerzéseket, és gyakran rossz minőségű, szükségtelen termékek és szolgáltatások beszerzését eredményezi.

A TI Magyarország kutatásai alapján a magyar közbeszerzési törvény túlszabályozott, mégis kiskapukat rejt, mert sok kivételt tartalmaz, ami a szabályozás megkerülését eredményezi. Továbbá az üzleti titok fogalmának homályos megfogalmazásával visszaélésekre ad alkalmat, és a jogorvoslati rendszere nem működik hatékonyan. Ezek mellett a törvény gyakori módosításai is jogbizonytalanságot eredményeznek, ezért ki kell iktatni a törvényből a jelenleg benne lévő ésszerűtlen formai és anyagi követelményeket, amelyek gyakran ahhoz vezetnek, hogy a szerződő hatóság ésszerű és tisztességes indokok nélkül kizárja az ajánlattevőket a versenyből.

A szervezet véleménye szerint fejleszteni kell a közbeszerzési eljárások monitorozásának rendszerét, és a Közbeszerzési Döntőbizottság függetlenségének garanciáit is meg kell erősíteni. Ezzel egyidejűleg tanácsos lenne a jogorvoslati fórumok számát csökkenteni, és megadni nekik a szükséges anyagi támogatást a vitás kérdések gyorsabb rendezése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik