Gazdaság

Költsön negyedével kevesebbet karácsonyra!

Tízezer forintnál akár 2400-at is megspórolhatunk, ha jól választjuk ki, hogy melyik üzletláncnál szerezzük be a karácsonyi asztalra valókat. A FigyelőNet idén is tesztelte, mi mennyibe kerül, tapasztalainkat alább osztjuk meg olvasóinkkal. A végén minden kiderül!

Bejgliben idén a Tesco bizonyult verhetetlennek, egy diós és egy mákos rudat összesen 718 forintért lehet beszerezni áruházaikban, igaz árban közvetlenül a nyomukban van a tavalyi első Cora, ahol a kétfajta süti csak 30 forinttal kerül többe, 748 forintba. Ugyanakkor kíváncsivá tehet bennünket a Match, hogy vajon mit tudhat a bejgliük, ami egyenként kóstál 699 forintot, vagyis dupla annyiba kerül, mint a két „dobogós termék”.



Költsön negyedével kevesebbet karácsonyra! 1

Pontyoknál százas volt a különbség (Fotó: MTI)


Az élőponty árusítását – lehet, állatvédelmi okokból – idén “bojkottálta” a Match (adatfelvételünkkor legalábbis nem árultak – a szerk.), a sok karácsonyi asztalról elmaradhatatlan halat az Auchanban és a Tescóban lehet legolcsóbban beszerezni, a legdrágább CBA-ban százassal többe kerül kilója.


Szaloncukor 239 forintért – Hoppá!


Pulykamellfilében nagyjából kiegyenlített a mezőny, a Corában viszont jó 200 forinttal többet kérnek a húsért, mint a többi láncnál, meglepődtünk ugyanakkor, hogy árszondázásunkkor nem találtuk ezt a terméket az Auchanban.



Költsön negyedével kevesebbet karácsonyra! 2

A déli gyümölcsöknél 30-40 százalékos különbséget is tapasztaltunk (Fotó: MTI)


Déligyümölcsökben a Cora bizonyult a legdrágábbnak, a narancs és mandarin 30-40 százalékkal kerül többe, mint máshol.


Szaloncukorban mellbevágó a Tesco ajánlata, de nem biztos, hogy ki is szeretnénk próbálni, mit is csomagoltak be 239 forintért. Bár a fenyőfára aggatva lehet, ez a legolcsóbb “dísz”. A többiekkel összevetve viszont itt is túlzásnak tűnik a Match szaloncukra, ami háromszorosa a legolcsóbbnak.


A kenyér és a tej drágult leginkább


Az idei élelmiszerár-robbanást leghűebben a kenyér és a tej árcédulái tükrözik. Ki hinné már, hogy a 2006. karácsonyi bevásárláskor még 99(!) forintért is vehettünk egy kiló kenyeret a Tesco vagy a CBA üzleteiben, most viszont a két legdrágább helyen több, mint kétszer annyit, 219 forintot is elkérnek érte.


Nagyjából hasonló a helyzet a 2,8 százalékos zsírtartalmú tej esetében is. Egy évvel ezelőtt legolcsóbban 139 forintért árulták literjét, ma 179 alatt nem kapjuk meg, de az Auchan kivételével mindenhol 200 forint feletti, inkább 220 forint körüli az ár.


Ellenálló szeszesitalok


Nem “hatott” ugyanakkor az év végére 8 százalékra várt infláció a szeszes italokra, az ír krémlikőrt szinte ugyanannyiért kortyolgathatjuk, mint egy éve, s úgy tűnik, hogy a sör még kevesebbe is kerül néhány forinttal a tavaly karácsonyhoz képest, s hasonló mondható el az általunk kiválasztott vörösborról is.


Költsön negyedével kevesebbet karácsonyra! 3

Költsön negyedével kevesebbet karácsonyra! 4

* Az Auchanban nem találtunk pulykamellet, a végsõ számításnál (lásd a cikk végén, 1438 forintos átlaggal számoltunk ** A Matchban élõ ponty nem volt, náluk 540 forintot adtunk a végsõ számlához

Költsön negyedével kevesebbet karácsonyra! 5


Összegzés

Akár csak tavaly, idén is a Tescóban töltöttük meg legolcsóbban karácsonyi bevásárlókosarunkat. A legdrágább Matchhoz képest 2384 forintot spóroltunk, ami jelentős, 20-25 százalékos megtakarítást jelent. Számunkra is meglepő volt , hogy második helyre a Bécsi úti CBA került, utóbbiban mindössze 180 forinttal kerültek többe az általunk kiválasztott termékek, mint az angol üzletláncnál. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a CBA miatt szűkítettük le az árucikkek körét olyanokkal, mint fenyőfára való izzósor, gömbdísz, csillagszóró vagy csomagolópapír, mert ezeket nem találtuk a „magyar üzletláncban”.


Az igazsághoz tartozik, hogy az Auchanban pulykamellfilét, a Matchban élő pontyot nem tudtunk venni, így ezeknél a láncoknál a többiek átlagárával számoltunk, a pulykánál 1438, a pontynál 540 forintos kilónkénti árat adtunk hozzá a táblázatbeli összeghez.

Így jött ki a végső sorrend, amely szerint:


1. Tesco – 9 543 Ft
2. CBA – 9 724 Ft
3. Auchan – 10 062 Ft
4. Cora – 10 283 Ft
5. Match – 11 927 Ft

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik