Gazdaság

A karácsonyi menü a Tescóból a legolcsóbb

Az élelmiszerek idén is a Tescóban voltak a legolcsóbbak. Az élő halat mindenütt a tavalyinál kedvezőbb áron lehetett beszerezni, a legnagyobb árengedményt, 340 forintot a Tesco adott. A bejglinél és a pulykamellnél ezt már nem lehetett így egyértelműen kijelenteni: volt ahol drágábban, és volt ahol olcsóbban vehettük meg idén ezeket. A mostani bevásárlókörutunk során kipróbáltuk az internetes vásárlást is, ahol tapasztalataink azt mutatták, hogy a teljes körű bevásárlást itt még nem lehet lebonyolítani.


Nem érdemes

Kíváncsiságból megnéztünk egy pár terméket Ausztriában is. Abból a néhány áruból, amit össze tudtunk hasonlítani, úgy láttuk, Ausztria nem olcsóbb. Jelentős árkülönbséget csak a Bailey’s-nél tapasztaltunk: míg itthon 3200 és 4900 forint közötti áron lehet kapni a 0,7 literes változatot, Ausztriában literes kiszerelésben valamivel több mint 1800 forintért találtunk.




A karácsonyi menü a Tescóból a legolcsóbb 1

Idei bevásárló kosarunk (A táblázat kinagyításához kattintson a képre!)

Összességében idén is a Tesóban sikerült a legolcsóbban megúszni a vásárlást. Ha a bevásárlókosaraink végösszegét nézzük, nagy különbséget nem lehet felfedezni, eltérés leginkább abból adódik, hogy nem minden üzletben tudtuk beszerezni a listánkon szereplő összes terméket.


Élelmiszerekben a Tesco vezet


Ha csak az élelmiszereket vesszük számításba, idén a Tesco bizonyult a legolcsóbbnak. A hipermarketek közül tavaly a Tesco és a Cora mondhatta el ugyanezt magáról. Az idei próbavásárlásunk adatai viszont azt mutatják, hogy az élelmiszerek részösszegét tekintve az Interspar árszínvonalát közelíti a Cora és ezzel a hipermarketek közül idén a legdrágábbak közé tartozik.


Ha a sorba bevesszük a szupermarketeket is, akkor a Match bizonyul a legdrágábbnak, a CBA árszínvonala a nagyokéhoz hasonló.


Karácsonyi étlap

A karácsonyi menü tradicionálisnak nevezhető alapanyagainak (pulyka, hal, bejgli) ára idén is széles skálán mozgott, de bizonyos esetekben a tavalyinál kedvezőbb árakat találtunk.


Mákos bejglit 339 és 649 forint közötti áron, diósat pedig 379 és 699 forint közötti áron láttunk a boltokban. A legdrágábban idén is az Intersparban, legolcsóbban pedig, a tavalyi bevásárlásunkhoz hasonlóan, a Corában tudtuk beszerezni. Érdekes viszont, hogy idén néhány helyen akár 70 forinttal is olcsóbban adták a bejglit, mint tavaly. Egyedül a CBA-ban nem változott a bejgli ára, ott most is 399 forintot kellet érte fizetnünk.


Olcsóbb lett a hal


Élő halat csak az aranyháromszög hipermarketeiben – a Corában, az Auchanban, és a Tescóban – illetve az általunk górcső alá vett szupermarketek közül a CBA-ban láttunk. Friss halat az Intersparban egyáltalán nem lehetett kapni, a Matchban pedig csak frissen pucolt halat árultak. A hal kilója a Matchban volt a legdrágább, több mint duplája volt a többi bolténak.


Az összes többi helyen viszont idén olcsóbb volt az élő ponty: az Auchan, Cora, CBA 20-50 forinttal adta kevesebbért az élő halat. A Tescóban ezzel szemben valóságos árzuhanást tapasztaltunk: itt a tavalyi 789-hez képest 449 forintért lehetett élő pontyot kapni.


A pulykamell ára az előző évihez hasonló sávban mozgott, de míg tavaly az Interspar vezette toronymagasan a drágasági listát, addig idén ezt a helyet a Cora foglalta el. Az előbbi hipermarketben az előző évi 1349 forinthoz képest 120 forinttal mérsékeltebb a pulykamellfilé ára, addig az utóbbiban mintegy 500 forinttal kell többet fizetni a tavalyi 949 forintnál. A pulykahús egyébként csak a Tescóban nem változott a tavalyi karácsonyi szezonhoz képest, az Auchanban 250, a CBA-ban 300, a Matchban pedig 110 forinttal drágult.


Szaloncukor


A szaloncukorból nagy választékot találtunk szinte mindenhol. Az áruk idén – az összehasonlíthatóság kedvéért 400 grammos egységet számolva – 199 és 569 forint között mozgott. Az előző évihez képest azonban növekedést és csökkenést is tapasztaltunk: a Corában, az Auchanban, az Intersparban és a CBA-ban többért, a Matchban és a Tescóban viszont kevesebbért sikerült szaloncukrot vásárolnunk. A legkirívóbb árváltozást a Corában láttuk, ahol a tavalyi 245 forintos ár helyett idén majdnem másfélszer többet kellett fizetni a szaloncukorért.


Online vásárlás vs. tömegben könyöklés


Idén kipróbáltuk, hogy az interneten is lebonyolíthatnánk-e a szükséges karácsonyi bevásárlást. Erre a próbára a G’Roby online élelmiszerboltot szemeltük ki. A vásárlásunk során az élelmiszerek és italok közül szinte mindent be tudtunk szerezni, kivéve a pulykamellet, halat és savanyú káposztát. Egyéb, a karácsonyi készülődéshez esetleg szükséges termékekért – csomagolópapír, díszek, égősor – szintén más üzletbe kell elmenni, itt ugyanis nem lehet kapni.

A többi, általunk vizsgált boltban is kapható élelmiszerek és italok árának összehasonlításakor természetesen nagy csalódás nem ér bennünket, amennyiben arra számítunk, hogy ez a vásárlási forma lesz a legdrágább. Ugyanazért a 14 máshol is megvásárolt termékért körülbelül 13 százalékkal kell többet fizetni, mint az üzletek között legdrágábbnak bizonyuló Matchban.

Ennél a vásárlási módnál azonban érdemes még megjegyezni, hogy nem lehet az utolsó pillanatig várni vele, hiszen a megrendeléstől számítva van egy pár nap átfutási ideje a kiszállításnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik