Gazdaság

Korán ébredtek

Elolvasva a Guruló magyar narancs címmel megjelent cikket (Figyelő, 2007/46. szám), megállapítottuk, hogy az a Volánbusz Zrt.-t, a Volán Egyesülést, valamint az Eurolines Szervezetet illetően több helyen pontatlanságokat és tárgyi tévedéseket tartalmaz.

A közvélemény pontosabb informálása céljából itt is elmondjuk, hogy ellentétben a „lassan ébredő” jelzővel, a Volánbusz a szárazföldi közlekedési ágazatban elsőként vezette be az internetes jegyvásárlás lehetőségét, mégpedig 2004-ben. Ez a „lassan ébredő” cég egyedüliként vezette be a belföldi és nemzetközi járatain a mobiltelefonos jegyvásárlás lehetőségét. E két értékesítési csatorna nemcsak kényelmes és bármikor elérhető, hanem gazdaságos is, hiszen mindkét esetben olcsóbb jegyet kap az utas, mint egyébként pénztári vásárláskor. Az on-line vásárlással bécsi jegy váltható egy útra akár 2900 forint, illetve menettérti útra akár 3900 forint ellenében. Társaságunk az Eurolines Szervezettel együttműködésben, többféle további kedvezményt ajánl, melyből az utasok lehetőségeik és igényeik szerint választhatnak a meghirdetett feltételek szerint.

Szemben a cikk állításaival, a Volán Egyesülés nem rendelkezik alvállalkozókkal, viszont a Volánbusz Zrt. igen. A Volán Egyesülés 28 tagszervezet összefogásával, gazdálkodásuk eredményességének előmozdítására és tevékenységük összehangolására, valamint szakmai és társadalmi érdekeik képviseletére 1989-ben alapított jogi személyiséggel rendelkező kooperációs társaság. A Volánbusz Zrt. bár a Volán Egyesülés egyik tagvállalata, de önálló cég, amely az autóbusszal végzett nemzetközi menetrendszerinti személyszállítás meghatározó piaci szereplője Magyarországon.
FAJCSÁK LAJOS, forgalmi és kereskedelmi igazgató, Volánbusz


Hibaigazítás

Az OTP Bank médiakommunikációs osztálya az alábbi hibaigazításra kérte lapunkat: „A Figyelő 2007. évi 49. számának 7. oldalán Urbán a Suzukihoz igazolt címmel megjelent rövid hír tévesen állítja, hogy a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettesi beosztását december 1-jétől betöltő Urbán László ez év januárjában váltott, s elvállalta az OTP Bank stratégiai és pénzügyi vezérigazgató-helyettesi posztját. Urbán László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese nem azonos a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettesével.”
A hibáért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük.
A szerk.


Szakmai kontroll nélkül
Nem kell az amerikai Midlebury főiskoláig utazni, hogy a Wikipedia elleni fellépéssel találkozzunk (Címszószaporítók – Figyelő, 2007/46. szám). Több kollégámhoz hasonlóan magam is megpróbálom kordában tartani hallgatóim információszerzését kollokviumi felkészüléseik során. Ma már megkerülhetetlen az internet használata, viszont kontroll hiányában veszélyes is lehet, különösen a szakmai kontroll nélkül, úgymond „szabadon” kezelt források esetén, mint amilyen a „Wiki”. A következőképpen szoktam hallgatóim előtt ellene érvelni: garantáltan semmit nem értek a sertések biokémiájához, de ha odáig vetemednék, hogy erről szócikket írok, és azt a Wikire teszem, ebben senki sem korlátozna. Szerencsétlen lenne az az állatorvostan-hallgató, aki ebből készül a kollokviumra.
HUFF ENDRE BÉLA, Szolnoki Főiskola


Regisztrált szerkesztők
A Címszószaporítók (Figyelő, 2007/46. szám) című írásukban az áll, hogy a Wikipedia több mint kétmillió cikket tartalmazó amerikai kiadása esetében márciustól igazolniuk kell a személyazonosságukat azon szerzőknek, akik azt állítják magukról, hogy valamilyen területen szakképesítéssel rendelkeznek. A németek pedig (a maguk 650 ezer címszavával) novembertől tesztelnek egy rendszert, amelynek célja a hibás bejegyzések számának visszaszorítása. A sokak által vitatott elképzelés szerint a felhasználók megjegyzésekkel láthatnák el a szócikkeket, így jelezve, hogy egy adott tétel szerintük tele van hibával, vagy más okból kifogásolható. A megbízhatatlannak ítélt cikkeket felkért lektorok nézik majd át, s azt követően a felhasználók már egyáltalán nem nyúlhatnak bele ezekbe az anyagokba.

Mindkét állítás félreértés. Az angol Wikipediában ugyan szóba került egy szabály bevezetése (miután az Essjay nevű, köztiszteletnek örvendő szerkesztőről kiderült, hogy egészen más a végzettsége, mint amit állít magáról), de végül nem sokan támogatták; a német Wikipediában tervezett változtatás lényege pedig az, hogy a nem regisztrált szerkesztők módosításai csak akkor jelennek meg a szövegben, ha azokat egy regisztrált szerkesztő jóváhagyta. Minden valószínűség szerint a magyar Wikipédiában is hasonló lesz, annyi különbséggel, hogy egyedi alapon, csak a vandálok által leggyakrabban átírt cikkeken lesz ilyen védelem.
TGR


Milliárdos költségek

Milliárdos nagyságrendű tervezett költséggel működik a MÁV (Menetrend nélkül – Figyelő, 2007/43. szám), akárcsak a BKV, és állandóan a reformokról papolnak. Az azt jelenti ezen cégeknél, hogy minél több vezető legyen, jó bérrel, egyéb juttatásokkal. Munkavállaló lassan alig akad, de reformálnak. Mivel közpénzből fizetik őket, nyilvánossá kellene tenni a bérezésüket, talán kisebb összeggel emelnék a tarifáikat.
EGY OLVASÓ

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik