Gazdaság

Ingatlanbessz

Nagyot estek régiónk ingatlanrészvényei az elmúlt hetekben; a befektetők kiábrándultak a szektorból.

Globális méretekben jócskán visszaesett a kockázatvállalási kedv az elmúlt időszakban, amit jól tükröz, hogy világszerte rég nem látott mélységbe zuhant a részvények értékeltsége, miközben a kockázatmentes eszközök iránt látványosan megnőtt a kereslet. E tendencia régiónkban különösen az ingatlanszektorban mutatkozott meg, így a pesti parketten forgó Fotex- és Orco-papírok tulajdonosai is veszítettek.

A szektor értékeltségét mérő P/NAV (árfolyam/egy részvényre jutó nettó eszközérték) mutató átlaga július végén került az 1-es szint alá, jelenleg pedig 0,8-es szint környékén jár. A mutató csökkenésének oka – mivel a társaságok félévente vagy évente közlik nettó eszközértéküket – elsősorban az árfolyamok jelentős visszaesése. Ez néhány nagyobb szereplő esetében egyedi rossz hírekre vezethető vissza, például a Meinl European Landnél vállalatirányítási problémák merültek fel. S noha több cégnél is negatív sztori nélkül következett be a csökkenés, a szektorra vonatkozóan kiemelendő, hogy az elemzők a korábbiaknál kisebb mértékű eszközérték-bővülést vetítenek előre, ami visszafogja a befektetők érdeklődését.

A Fotexről április 17-én látott napvilágot, hogy a társaság egy részvényre jutó ingatlanvagyona 1343 és 1781 forint közötti. Ezt követően a társaság részvényei a szektorhoz képest átlagosan 35 százalékos diszkonttal forogtak a hazai parketten. Ennek két magyarázatát jelölték meg. Egyrészt továbbra sincs szó klasszikus értelemben vett ingatlanhasznosító cégről, hiszen árbevételének 20 százalékát még mindig a kiskereskedelmi szegmens adja. Másrészt a cég transzparenciája sem nevezhető éppenséggel kifogástalannak, ezt az intézményi befektetők már számos alkalommal jelezték. Jelenleg a Fotex-papírok mintegy 25 százalékos diszkonton forognak a szektorátlaghoz képest, s ez mindaddig fennmaradhat, amíg nincs érdemi javulás a transzparencia tekintetében, vagy nem érkeznek hírek új, a cég ingatlanfókuszát erősítő fejlesztésekről.

A júniusban a Budapesti Értéktőzsdére került Orco részvényei a múlt hét közepéig a bevezetéskori árszinthez képest megközelítőleg 30 százalékot estek, s jelenleg is 25 százalékos mínuszban állnak – a kedvező gyorsjelentés ellenére. Az Orco klasszikus ingatlanfejlesztő, amelynek értékeltsége historikusan némi prémiumot – 2007-ben átlagosan 6 százalékosat – mutat a szektorátlag felett. Mára azonban ez 5 százalékos diszkonttá változott, ráadásul az árfolyam nem Budapesten „készül”: itt a forgalom nagyon kicsi, a kurzus a prágai és párizsi trendet kopírozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik