Gazdaság

Licitálás alatt?

Régiós terjeszkedésbe kezd a netes piacteret üzemeltető cég, amely mindehhez forrást vagy partnert keres.

Gerő Viktor szakmai sikerként könyveli el, hogy a piacon elterjedt: árulják a Vaterát. „Ezek szerint már olyan fontosak lettünk, hogy foglakoznak velünk” – vonta le a következtetést a Vatera.hu Kft. ügyvezető igazgatója, aki érdeklődésünkre „folyosói pletykának” minősítette, és „sem megerősíteni, sem cáfolni” nem kívánta az értesülést. Lapunk úgy tudja, a cég egészének vagy egy részének értékesítésével a ConCorde Értékpapír Zrt.-t bízták meg, ám utóbbi társaság részéről a vállalati pénzügyekkel foglalkozó részleg menedzsere, Kazár András is Gerőhöz hasonlóan reagált megkeresésünkre.

SZLOVÁKIAI START. Egyébiránt a Vateráról – amely a három éve alapított „Az év internetes kereskedője” díjat tavaly és az idén is elhozta – az a hír járja a szakmában, hogy nagy ívű fejlesztéseihez új stratégiai partnert, esetleg befektetőt keres. Mindenekelőtt a heteken belül elstartoló szlovákiai Vatera-oldalhoz, valamint az elhatározott további régiós terjeszkedéshez jönne jól a pénz. Információink szerint az Index.hu kiadóját, a Nobilis Kristóf érdekeltségébe tartozó Közép-Európai Média Zrt.-t már megkeresték ajánlatukkal, bár egyezségre mindeddig nem jutottak. Igaz, arról nem szól a fáma, hogy csupán együttműködői, avagy tulajdonosi-befektetői szerepet szánnának a lehetséges partnernek vagy partnereknek.


Licitálás alatt? 1

A további találgatásokat Gerő elhárítja. „Tökéletesen meg vagyunk elégedve a jelenlegi befektetőinkkel” – mondja. Az elmúlt években elindított fejlesztésekhez is ők adták a pénzt, illetve a cég részben saját erőből valósította meg az elképzeléseket. Ami a tulajdonosokat illeti, Valner Szabolcs alapító 2001 végéig 95 százalékot birtokolt, ám ma már a New York-i illetőségű iEurope kockázati tőkealap, illetve Esther Dyson ismert internet-guru (Bill Clinton egykori személyes tanácsadója, a régióban aktív „üzleti angyal”) vannak meghatározó pozícióban. Mellettük a cseh Martin Illner és Petr Kedzior jegyzik még a céget.

Amúgy a „magyar eBay” néven emlegetett internetes piactér példásan növekszik. Míg három évvel ezelőtt 2,6 milliárd forint értékű áru cserélt gazdát az aukcióin, addig az idén már mintegy 6,5 milliárd forint „átmenő forgalmat” várnak. Ehhez igazodnia kell a biztonsági rendszernek is, amelynek fejlesztése tavaly kezdődött el. Aki értékesíteni szeretne a piactéren, annak meg kell adnia saját bankszámlája számát, s onnan próbaképp utalnia is kell, ami a vásárlóknak nagyobb biztonságot ad. Bővítették, s részben le is cserélték a szervereket, a jövő év pedig a további szoftverfejlesztések és új szolgáltatások bevezetésének jegyében telik majd: megújul a design és a kereskedelmet lebonyolító szoftver is.

ÉRTÉKADÓ ELEMEK. A piactéren – ahol naponta mintegy 75 ezer látogató körülbelül 3,5 millió oldalt néz meg – másodpercenként 265 forint értékű termék cserél gazdát. Mivel a kft. jutalékokból él, nettó árbevétele természetesen töredéke a sokmilliárdos „átmenő” forgalomnak; tavaly például 145 millió forintot regisztráltak. Piaci értékét így leginkább a terjeszkedési lehetőségek, a jól felépített márkanév (az idén várhatóan 60 milliárd forintosra duzzadó online kiskereskedelmi piac egytizede e céghez köthető), illetve a bejáratott kereskedési rendszer adhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik