Gazdaság

Magosz: földeladási tilalom kellene

Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) földeladási tilalmat léptetne életbe az állami földekre, mivel még nem történt meg Magyarországon a birtokrendezés.

A földeladási moratóriumra azért volna szükség, mert sokan spekulatív szándékkal kívánják megvásárolni az állami földeket anélkül, hogy a vevők valóban földműveléssel, mezőgazdasági tevékenységgel foglalkoznának – közölte Obreczán Ferenc, a Magosz főtitkára.

Véleménye szerint meg kellene változtatni a földöröklés szabályait is annak érdekében, hogy a jelenlegi birtokméreteket már tovább ne lehessen aprózni. Emellett a földbérleti szerződések időtartamának minimumát és maximumát is meg kellene határozni annak érdekében, hogy biztonságosan lehessen gazdálkodni a bérelt földeken, mert mint mondta, nem életszerű 30-50, esetleg 90 évre bérbe adni a földeket. A Magosznál úgy vélik, hogy az állattartó telepeknél maximum 15 évre, míg az ültetvények esetében 8-12 évben kellene maximálni a bérbeadás lehetőségét. Utalt arra is, hogy a Magosz továbbra sem támogatja a gazdasági társaságok földhöz jutási lehetőségének megteremtését.


Obreczán Ferenc beszélt arról is, hogy az utóbbi napokban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében elterjedt az a hír, illetve vélelmezhetően a gabonakereskedők terjesztették el, hogy Ukrajnából 1,5 millió tonna kukorica érkezik Magyarországra. Ezért Kelet-Magyarországon jelentős mértékben estek a kukoricaárak, az előző napokhoz mérten mintegy 40 százalékkal. A Magosznál cáfolták, hogy Ukrajnából jelentősebb mennyiségű gabonaimportra lehetne számítani.


Eddig nem kértek engedélyt


Nem tudni kinek állhat érdekében fals információk terjesztése – mondta a FigyelőNetnek Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára -, aki azt is hozzátette, hogy egyelőre senki nem adott be kérelmet kukorica behozatalára, ami ugyanis engedély köteles. Ez persze nem jelenti azt, hogy ez a jövőben nem történhet meg, hiszen ez pusztán árkérdés. Ukrajnából egyébként csak november elseje után hozható be kukorica, maximum 600 ezer tonna mennyiségben, aminek persze csak akkor van értelme, ha az összes járulékos költséggel számolva olcsóbb lenne a termény.


Idén a legutolsó becslések szerint 3,9 millió tonna kukoricát takaríthatnak be, ami ha nem is bőségesen, de elegendő a hazai igények kielégítésére – tette hozzá a főtitkár. Az természetesen piaci kérdés, hogyha jobb árat kap a termelő külföldön, akkor ott adja el a kukoricát, ebben az esetben fodulhat elő, hogy esetleg kintről hozzanak be terményt – elsősorban – az állattenyésztők, meg persze akkor, ha olcsóbb az import takarmány.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik