A Badacsonyi borvidék ugye tökéletes adottságú bortáj, a bazalthegyek déli lejtői a tóra néznek, a táj szép, mint Toszkána. Magunk az érlelhető fehér bort tartjuk a borok borának, a friss világos-virágos reduktív borok és a világot elöntő vörösbor-cunami után reméljük, hogy újra felértékelődnek ezek a hagyományos, hosszú életű, hordós érlelést kapó, fineszes – és fineszes fogyasztót igénylő -, komplex fehérborok.
A Villa Tolnay egy svájci úr tulajdona, aki eredetileg valamely nőügyben jött Magyarországra, majd itt ragadt, keressen a nő, mondja Rejtő Jenő. Ma olyan 13-14 hektáros a birtok, 20-30 ezer palackot készít, teljesen hagyományos módszerekkel. A pincében dagonyázó vadélesztők erjesztik a bort, és tán ők adnak egységes jelleget nekik, a bort készítő Philipp Oser és Lesti Zoltán a feldolgozásban jóformán semmilyen kemikáliát és modern technológiát nem alkalmaz. E szép fehér küvében a hozamkorlátozott szőlők válogatott, legjobb borait házasították össze, a chardonnay tengelye körül rajnai rizling, olaszrizling, szürkebarát és furmint forog. Ez a pincészet zászlósbora, az első olyan terméke, amely kiegyensúlyozottságával és mineralitásával terroir-bornak, a táj ásványi, klimatikus és kulturális értékeit jól kifejező boritalnak nevezhető, újabb évjáratai a hírek szerint még jobbak.
A Villa Tolnay Bandérium küvéje világos szalmasárga színű bor, illatában intenzív gyümölcs és kő és csöpp füst. Fanyar, igen-igen üde, de kerek, nem éles savak tartják, telt és kerek teste van, kiegyensúlyozott, ízben nem túl komplex, jó irányú bor; 2500 forint körüli áron érhető el, fehér húsokhoz-halakhoz, káposztás ételekhez ajánlható.
Bandérium 2004, Villa Tolnay. Szalmasárga színű bor, illatában intenzív gyümölcs. › Fehér húsokhoz-halakhoz, káposztás ételekhez. › 2500 forint körül.