Gazdaság

Világító panelek

Sikeresen működnek már számos szórakoztató elektronikai eszközben a szerves alapú LED, vagyis OLED kijelzők. Ezeket a jellegzetesen kék, vörös vagy zöld színt sugárzó fényforrásokat audiorendszerekben, esetleg mobiltelefonokban vagy egyéb kütyükben alkalmazzák, elsősorban írásos információ kijelzésére.

Vannak persze OLED-ekre épülő, az LCD-kre hasonlító valódi képernyők is, újabban azonban fényforrásként is megjelentek: a General Electric mérnökei, együttműködve a Konica Minolta japán vállalattal, a szerves LED-eken alapuló világítás technológiáján dolgoznak.


Világító panelek 1

A fejlesztés eredményeképp a két cég mára elérte, hogy a sík OLED panelek fényének összetétele, valamint annak egy négyzetméterre jutó ereje összemérhető a hagyományos izzókéval és fénycsövekével. Mi több, ez a lámpaféleség az eddigiekhez képest sokkal kevesebb energiát igényel, így széles körű alkalmazásával mérsékelhető a világítás miatt keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke is.

A szinte kétdimenziós, lapos OLED-ek mindezek mellett megengedik, hogy a világítótesteket tervezők végleg szakítsanak az általában gömbszerű villanykörtéből, hosszúkás fénycsövekből vagy pontszerű LED-ekből álló lámpák koncepciójával. Helyettük a falra, térelválasztókba vagy mennyezetre illeszthető panelekkel világíthatják meg a kívánt tereket. A fejlesztők szerint azonban a kereskedelmi forgalomban még legalább három évet kell várni az első ilyen lámpákra, nagyjából öt év múlva azonban megjelenhetnek a multifunkciós, fényforrásként és nagyfelbontású lapos képernyőként egyaránt használható elektronikai eszközök is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik