Gazdaság

Rövid vágtában a bika?

Az év utolsó negyede hagyományosan erős időszak a világ tőzsdéin. Az idén is bizakodhatunk.

Több fejfájást, mint örömet okoztak a befektetőknek a mögöttünk álló hónapok. A bizalom megingása az amerikai másodlagos jelzáloghitel-piacról indult el, majd a pénzügyi szektor számos szereplőjét érintő problémák láttán felerősödött, és ezt csak a világ jegybankjainak dollármilliárdos tőkeinjekciói, valamint az amerikai Fed által végrehajtott 50 bázispontos kamatcsökkentés tudta – úgy ahogy – helyrebillenteni. Most azonban úgy látszik, az év utolsó három hónapja szép hozamokkal kecsegtetheti a tőzsdézőket.

Így volt ez már sokszor a múltban is. Az amerikai Standard & Poor’s 500 valamint az európai STOXX 50 indexek – a 2000-es esztendőt leszámítva – az utóbbi tíz évben határozottan meggyőző negyedik negyedéves teljesítményt nyújtottak. Az előbbi indikátor átlagosan 8 százalékkal értékelődött fel az elmúlt évtized e periódusában, míg utóbbinál 10 százalékos bővülést hozott a karácsonyt megelőző időszak.

A jó teljesítmény elsősorban a társaságok negyedik negyedéves eredményeivel függ össze. A tőzsdei cégek többsége az év utolsó három hónapjában rendre szép számokkal szokott előrukkolni, és ez várhatóan az idén sem lesz másképp. Az elemzők derűlátását táplálja, hogy az augusztusban tetőző hitelpiaci problémák ellenére az amerikai fogyasztói kedv és bizalom töretlen maradt. Márpedig ez kedvező jel az amerikai gazdaság számára, hiszen a lakossági fogyasztás közel 70 százalékkal részesedik az Egyesült Államok GDP-jéből.

Az optimista várakozások a magyar tőzsdére is jótékony hatással lehetnek. Egyes hazai elemzők 15 százalékot meghaladó emelkedésre számítanak az utolsó negyedben, részben éppen a már említett historikus tapasztalatok alapján. Ugyanakkor nem mindenki ennyire bizakodó, az elemzők zöme nem vár nagy elmozdulást a hazai részvénypiacon. Ami pedig a hosszabb távú kilátásokat illeti, többen arra figyelmeztetnek, hogy 2008-ban már gyengébb lapokat kaphat a tőzsde, így lehet, hogy a bika csak rövid futásra készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik