Gazdaság

Palacklámpás

Éjjelenként már megszokott látvány, hogy a házak, parkok kertjeit napelemes lámpák világítják meg.

Ezek a nappal energiát gyűjtő, szíliciumkristályos panellel, akkumulátorral és LED-ekkel ellátott eszközök este elegendő fényt szolgáltatnak ahhoz, hogy a bóklászó biztonságosan lépegethessen a sötétben. Az amerikai Sollight nevű cég ezt a koncepciót továbbfejlesztve dobta most piacra a LightCap nevű, zseblámpakánt is használható napelemes ketyeréjét; az elsősorban túrázóknak ajánlott, vizespalackkal kombinált lámpás akár olvasáshoz is megfelelően erős fényt sugároz.


Palacklámpás 1

A LightCap fejlesztői abból indultak ki, hogy a kirándulók jó része a hátizsák külső zsebeiben hordja innivalóját, így azt nappal sok fény éri. Ezért, ha a palackot napelemmel egészítik ki, az addig elfecsérelt energia hasznosítható – gondolták, és olyan napcellás kupakot terveztek, amely a begyűjtött energiát lapos, kevés helyet foglaló elemekben tárolja. Ez akár már négyórás töltés után is egész éjszakára elegendő fényt szolgáltat. Sőt, a palackon készenléti lámpa – egy vörös LED – is található, amely pedig abban segít, hogy a vaksötétben is megtalálja tulajdonosa. Az elemek háromszáz alkalommal tölthetők fel – ez egyhetes átlagos túrákkal számolva évekig használhatóvá teszi az eszközt.

A LightCapben alkalmazott töltő-akksi-LED együttes a palackon kívül más készülékekbe is beépíthető – a Sollight így partnercégekkel tárgyal, amelyekkel együttműködve számos használati tárgyat szükség esetén lámpaként használható eszközzé alakítanának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik