Gazdaság

Egy bazaltbor

Van abban valami imponáló, amikor egy borszakíróból jó borász lesz.

Bebizonyítja a pasi, hogy nem alap nélkül szövegelt, hanem legalább olyan jó, mint a profik, ha nem jobb. Hogy nem azért lett borszakíró, mert iszós és kapa-kasza kerülő egyénként ez tűnt a szakadatlan borivás legolcsóbb formájának, amúgy is igaz rá, hogy aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja, illetve szakírja, aki azt se tudja, az a tesitanár.


Egy bazaltbor 1

Laposa József régi motoros, tájrendező mérnökként a balatoni szőlőhegyekről szóló 1988-as könyve alapmű, de írt külön a balatoni borokról, régi szép magyar pincékről, Villányról fontos, korrekt, a tradícióért és az értékekért aggódó könyveket. Majd egy szép napon eldöntötte, hogy bebizonyítja: ő nemcsak prédikálja és issza a bort, de készíti is. És kérem, nagyon jó borokat készítenek ő, és Bence fia. Kilenchektáros birtokuk a Badacsony-hegy déli lejtőjén fekszik, a pince és a borozó a szőlők kellős közepén található. Borturizmusban is utaznak, azaz vendégeket is fogadnak némi borkorcsolyákkal, de a lényeg a bor. Régi magyar fehér fajták, így a jó öreg olaszrizling, a népszerű, jó savgyűjtő, bár nem túl nagy képességű juhfark vagy kéknyelű, a divatos szürkebarát és sárga muskotály, illetve a vulkánra való, acélos rajnai rizling terem a birtokon, mind a vulkánok bazalthardverjébe kapaszkodnak. Somlón is vannak ültetvényeik.

A szőlőben a szélsőségesen organikus biodinamika elveit is alkalmazzák, borkészítésük tradicionális, azaz a tüzes, ásványos és savas nedűt ászokhordóban érlelik. Az eredmény mesés, igazi magyaros (tüzes, koncentrált, ásványos és hosszú) borok sora. Ez a 2006-os Badacsonyi Olaszrizling világos aranysárga színű, zárt, gyümölcsös illatú, telt, kerek, kicsit kesernyés és tényleg ásványos textúrájú. Fanyar savai egyensúlyt alkotnak a csípős, 13 százalék alkohollal, a bor hosszú-hosszú lecsengéssel köszön el. Borunk egy jó süllőhöz, borjúhoz, kacsához, nem paprikás káposztás ételhez biztos jó, 2 ezer forint alatti áron érhető el a jobb vinotékákban.

Badacsonyi Rizling 2006, Bazaltbor › 13% alkohol › Világos aranysárga, gyümölcsös illatú, telt, ásványos textúrájú bor › Süllőhöz, borjúhoz, kacsához, nem paprikás káposztás ételhez › 2 ezer forint alatt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik