Gazdaság

Rendhagyó Fotex-ösztönzés

Közzétette hamarosan beinduló részvényopciós programjának részleteit a Fotex; az első benyomások inkább pozitívak.

Rendkívüli közgyűlést tart a Fotex augusztus 31-én. A tulajdonosok várhatóan elfogadják majd a vezetői részvényopciós program részleteit, Várszegi Dávid személyében új tagot választanak az igazgatóságba, illetve 2009-ig meghosszabbítják a cég felhatalmazását a sajátrészvény-vásárlásra. A program lényege, hogy a társaság öt év alatt zárt körben, 10 százalékkal emelheti meg jegyzett tőkéjét osztalékelsőbbségi részvényekkel, mely papírokat csakis az igazgatóság által kiválasztott menedzserek kaphatnak majd meg. Ha egy évben az adózott eredmény pozitív, és a cég megfelel az osztalékfizetési szabályoknak, úgy az éves profit maximum 30 százalékát a vezetőknek kifizetik osztalékként, ám az osztalékráta az adott év átlagos tőzsdei árfolyamának 50 százalékát nem haladhatja meg. A kiválasztottaknak a tőkeemelés keretében kibocsátott osztalékelsőbbségi részvényeket 100 forintos névértéken meg kell vásárolniuk, ám a cég visszaveheti azokat, ha az érdekelt nem teljesíti az irányítása alá tartozó terület számára kitűzött üzleti célokat. Ha egy menedzser jogviszonya megszűnik, úgy az osztalékelsőbbségi részvény visszakerül a Fotexhez. Ebben az esetben a cég a részvény névértéke után a jegybanki alapkamat kétszeresét fizeti az utolsó évnek arra a részére, amely alatt a papír a volt menedzser tulajdonában állt.

Az opciós program eme formája a magyar és a nemzetközi gyakorlatban sem szokványos. Mivel azonban a tőzsdei társaságok osztaléka után mindössze 10 százalékos kulccsal adóznak a befektetők, ezért mindenképpen hatékony. Ezenfelül, az előterjesztett javaslat illeszkedik abba a körülbelül két éve megindult folyamatba, amelynek jegyében a társaság lassan növeli az átláthatóságát, és a részvényesi értékemelés mint cél egyre több elemben konkrétan megfogható.

A bejelentés inkább csak egy lépés, semmint markáns ugrás a befektető-orientált gondolkodás felé. Mindazonáltal a folyamatos változások a Fotex életében egyre inkább elősegítik, hogy a papírok jelenlegi 1010 forintos árfolyama tovább közeledjen a részvényenként 1343 és 1781 forint közé taksált ingatlanvagyonhoz. Ha ez bekövetkezik, akkor a befektetők szép haszonra tehetnek még szert az elmúlt évek egyik legjobban teljesítő magyar részvényével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik