Gazdaság

Opciós programok

SZEMÉLYES ÉRDEKELTSÉG. A vezetői részvényopciós programok lényege, hogy egy adott időpontban, rendszerint az aktuális részvényárfolyammal mint lehívási árral a cég opciókat ajándékoz a közép- és felső vezetőinek, így azok közvetlenül is érdekeltek lesznek a részvényesi érték maximalizálásában. Ahogyan emelkedik a piacon a kurzus, úgy lesz egyre nagyobb a vezetők profitja a kapott opciókon.

INGYEN JUTTATÁS. Az általános felfogás szerint az opciók legközvetlenebb hatása a nagy cégeknél gyakorta megfigyelhető pazarlás megszüntetése, illetve a termelékenység növekedése. Nem elhanyagolható az sem, hogy a módszer úgy motiválja a dolgozókat, hogy közben nem jár készpénzkifizetéssel. Amennyiben az opciók keretében kiosztott részvényeket a cég részvénykibocsátással teremti elő és nem sajátrészvény-vásárlással, akkor – némileg sarkítva – az ösztönzés a vállalat számára gyakorlatilag ingyen van. A vezetői díjazás ezen fajtáját a részvényesek fizetik meg tulajdonrészük „hígulása” (csökkenése) formájában.

VITATJÁK. Néhányan azonban (például Warren Buffett, a világ egyik legsikeresebb befektetője is) vitatják az opciók létjogosultságát. Szerintük ugyanis a menedzserek nem érzik ugyanazt a kínt az árfolyam nagymértékű esésekor, mint a klasszikus részvényesek, hiszen – opciókról lévén szó – számukra ez nem jár közvetlen veszteséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik