Gazdaság

Nyilatkozatspirál

Az inflációs várakozásokat kormányzati kijelentések is erősítik, ami már a 2008-as célokat is veszélyeztetheti.

Az elmúlt évek lassuló áremelkedési üteme után a költségvetési kiigazító csomag adó- és járulékemelései az idén ismét meglódították az inflációt, s félő, hogy a gazdasági szereplők áremelési készsége és a lakosság elfogadási hajlama még egyaránt a régi reflexek szerint működik. Az inflációs várakozások természete csak nagyon lassan módosul.

Szerencsétlen tényező, hogy minderre a politika szeret rájátszani. A Fidesz egy szakpolitikusa például „kikerülhetetlennek” nevezte a „nagyon magas” élelmiszer-áremelkedést, s erre reagálva ezt az agrártárca nem is cáfolta. „Nem akarok ijesztgetni, de a 15-20 százalékos átlagos élelmiszer-áremelés reálisnak tűnik” – közölte Gráf József miniszter egy múlt heti tájékoztatóján. A kormány és az ellenzék álláspontjában a különbség csupán annyi, hogy az agrárágazat szereplőinek veszteségét milyen módon lehetne minél kisebbre csökkenteni. A tárcavezető szerint, ha 20 százaléknál nagyobb lenne a drágulás, akkor a kormány rendkívüli intézkedéseket léptetne életbe. A minisztérium erre vonatkozó javaslataiban egyebek között szerepel egyes élelmiszerek áfájának csökkentése, sőt az alapélelmiszerek árának ideiglenes állami szabályozása is.


Nyilatkozatspirál 1

ROSSZUL JÖNNE. Az viszont nem szempont, hogy az ilyen és ehhez hasonló nyilatkozatok éppen az inflációs várakozásokat erősítik meg a közvéleményben. Áremelés lesz – ez az üzenet. Márpedig inflációs szempontból különösen rosszul jönne, ha elszabadulnának az élelmiszerárak. Az idén áprilisban a kormány már egyszer megemelte a várható inflációra vonatkozó előrejelzését, ez jelenleg 7 százalék. Amennyiben az agrárminiszter szcenáriója valósul meg, az annyit jelent, hogy még az év végén is 6 százalék fölött marad a ráta, s így éves átlagban 7,5 százalék fölötti lehet az áremelkedés. Veres János pénzügyminiszter a hírek nyomán meg is jegyezte, hogy az újabb felülvizsgálattal megvárják az augusztusi adatokat.

Korántsem törvényszerű persze, hogy az agrárágazat áremelési törekvései egy az egyben megvalósulnak. A lapunk által megkérdezett makrogazdasági elemzők részben az importban, részben pedig a Magyarországon tárolt uniós intervenciós készletek árcsökkentő hatásában bíznak. Az importtal azonban probléma lehet, hogy a régió nagy részében – Lengyelország kivételével – a magyarhoz hasonlóan gyenge volt a kukoricatermés. Az EU-készleteket pedig nemzetközi tendereken keresztül értékesítik, s egyelőre nem látszik túl sok esély arra, hogy Brüsszel hazánk kedvéért szakítana ezzel a gyakorlattal.

HATÁRÁTLÉPÉS. Ha a szektor az átlagosan 20 százalék körüli áremelési törekvéseit mégis érvényesítené, akkor ez az év végi inflációt 0,4-0,5 százalékponttal tolná feljebb. „Ennyi szinte bizonyosan nem valósul meg, nagyjából a fele talán reális lehet” – mondta a Figyelőnek Németh Dávid, az ING szenior elemzője. A közgazdász szerint így szeptemberig 8 százalék fölött maradhat az index, majd az ősz során – függően az élelmiszerárak alakulásától – 6 százalék körüli szintre süllyedhet a mutató.

Kérdés persze, miként értékeli a helyzetet a jegybank. „Az MNB, legalábbis rövid távon, valószínűleg nem reagál majd az élelmiszerek drágulásából adódó többlet inflációra” – mondta a Figyelőnek Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza. Az elemző szerint azonban így könnyen előfordulhat, hogy az éves átlagos infláció jövőre 4 százalék fölé emelkedik, vagyis nemcsak a 3 százalékos célt haladja meg, hanem annak 1 százalékpontos tűréshatárát is.

Ezt megelőzően azonban, vagyis még az idén, a jegybank valószínűleg komoly kamatcsökkentési sorozatba kezd. A Reuters elemzői felmérése szerint az irányadó kamat a jelenlegi 7,75 százalékról 7,00 százalékra mérséklődhet az év végéig. Addigra pedig kiderül az is, mi valósult meg az agrárágazat áremelési szándékaiból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik