Gazdaság

Gravitációkutatók

E gy új, az Európai Űrügynökség által fejlesztett műhold, a GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) várhatóan az év végén, vagy 2008 elején áll majd Föld körüli pályára.












Gravitációkutatók 1



Gravitációkutatók 2
Gravitációkutatók 3

Az Alcatel Alenia Space nevű vállalat által összeszerelt mesterséges hold egyik célja, hogy pontosan feltérképezze bolygónk gravitációs terét, és így sikerüljön egy globális geoidot meghatározni. Ez egy olyan hipotetikus felszínt jelez, melynek gravitációs vonzása mindenütt egyforma – mivel pedig a Földön egyenetlen a tömegvonzás, a geoid alakja messze nem szabályos gömb. Az együttműködő partnerek az egyes országok geoidjait is kimérik; hazánkban ezt a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) Kozmikus Geodéziai Obszervatóriuma végzi majd, együttműködésben a BME Általános és Felsőgeodézia Tanszékével. Ez alapján például a jelentősebb tömegű földformákat, vagy a nagy, mélyen fekvő tömegeket is vizsgálhatják.

Érdekesség, hogy a GOCE segítségével lehetőség nyílik a földi gravitációs anomáliák tanulmányozására is. Így az olyan, egyelőre hipotetikus pontok is felderíthetők vele, ahol – szinte hihetetlen módon – felfelé esnek, vagy gurulnak, illetve a lejtőn is egy helyben maradhatnak a tárgyak. E területeken nem a magasság, vagy a Föld közepétől számított távolság befolyásolja a mozgást, hanem a kiindulási és érkezési pontok közötti gravitációs potenciálok különbségének előjele. E régiók felderítésével pedig alighanem valamilyen szokatlan és izgalmas felszín alatti test létezésére lehet következtetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik