Gazdaság

Jelentősen csökkent az Egis nyeresége

Nem konszolidáltan 5,181 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el az Egis Gyógyszergyár Nyrt. az októberben kezdődött üzleti évének első kilenc hónapjában. Ez 61,2 százalékkal alacsonyabb az előző üzleti év azonos időszakának adatánál.

Az anyavállalat árbevétele 7 százalékkal emelkedett, 69,422 milliárd forint volt az októbertől júniusig tartó időszakban. Az üzleti év harmadik negyedévében, április–júniusban a gyógyszergyár adózott profitja nem konszolidáltan 2,358 milliárd forintot tett ki, ami a bázishoz képest 41 százalékos csökkenés, és alacsonyabb a portfolio.hu által készített 2,631 milliárd forintos elemzői konszenzusnál.

A jelentés szerint a hazai piacon a kikényszerített árcsökkentések és a kötelező befizetések vonták el a nyereséget, míg a kiválóan fejlődő exportot az erősödő forint és a gyengülő dollár értékelte le. A konszolidált adatok szerint a csoport árbevétele 88,624 milliárd forintot, adózott nyeresége 5,656 milliárd forintot ért el kilenc hónap alatt. A bevétel 8,4 százalékkal nőtt, míg a profit 60,7 százalékkal csökkent a bázishoz képest.

Az egy részvényre jutó eredmény a nem konszolidált adatok alapján 665 forint volt az első kilenc hónapban, szemben az egy évvel korábbi 1713 forinttal. A konszolidált egy részvényre jutó eredmény 726 forint, szemben a bázisidőszak 1850 forintos eredményével. Az anyavállalat üzleti eredménye az első kilenc hónapban 6,331 milliárd forintot tett ki, 51,5 százalékkal maradt el a bázistól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik