Gazdaság

Orco: álom a BUX?

Az Orco-papír budapesti tőzsdei forgalma egyelőre olyan alacsony, hogy nehéz elképzelni BUX-komponensként.

Egy hónap telt el az Orco Property Group budapesti és varsói másodlagos tőzsdei bevezetése óta, de az már látható, hogy az itteni parkettre az új cég nem hozott kirobbanó forgalmat. Az Orco részvényeire több kereskedési napon egyáltalán nem született kötés, s az átlagos napi forgalom is alig haladta meg a 16 millió forintot. Ez főleg annak fényében harmatos teljesítmény, hogy a bevezetés előtt mind a cég vezetői, mind a Budapesti Értéktőzsde illetékesei többször is kijelentették: terveik szerint BUX-komponens lesz a régió egyik meghatározó fejlesztője.

Látni kell ugyanakkor azt is, hogy egyelőre a papír másik új piaca, Varsó sem volt képes jelentős hányadot kihasítania az Orco összesített forgalmából. Június 21-e óta a teljes Orco-forgalom mindössze 2,02 százalékát bonyolították le a lengyel börzén, ám még ez is messze veri a 0,6 százalékos magyarországi adatot. Az első hónap után úgy néz ki tehát, hogy Budapest semmiképpen sem veszélyezteti az Orco korábbi piacai, Prága és Párizs dominanciáját.

Ráadásul azok is rosszul jártak, akik a bevezetéskor bevásároltak a papírból. Az árfolyam ugyanis időközben 11,5 százalékot esett, pedig a társaság háza táján sem pozitív, sem negatív fundamentális hír nem látott napvilágot. A viszonylagos csöndet azzal magyarázhatjuk, hogy az Orco igen dinamikus akvizíciós folyamaton van túl, s vélhetően a felduzzadt ingatlanportfólió konszolidálásával van elfoglalva.

Persze a gyenge kezdés még nem feltétlenül hiúsítja meg a BUX-terveket. Az indexkosárba való bekerüléshez ugyanis a tőzsde szabályzata alapján az előírt hét kritériumból elég ötöt megugrani. Jelen állás szerint az Orco három feltételnek felel meg, egyet pedig adottságánál fogva biztosan nem fog teljesíteni. A maradék három tűnik túl nagy falatnak – azok, melyek az adott részvény forgalmát érintik. Az Index Bizottság legközelebbi, októberi döntéséig kellene az Orco forgalmának jelentősen meglódulnia ahhoz, hogy a cég mégis a tőzsdeindex komponensévé válhasson. Ez annál inkább égető kérdés, mert a Mol közkézhányadának sajátrészvény-vételek miatti drasztikus szűkülése eleve bizonytalanná teszi az index sorsát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik