Gazdaság

Nyugdíjasok piaca

A régió elöregedő társadalmaiban felértékelődnek a nyugdíjalapok és biztosítások.

Miután a kontinens állami nyugdíjrendszerei egyre inkább képtelenek megbirkózni az idősödő társadalmak ellátásának terhével, nincs olyan ország, ahol ne növekedne az öngondoskodás szerepe. Ez pedig nyilvánvalóan megnöveli a különböző nyugdíjbiztosítások és önkéntes nyugdíjalapok szerepét.

Évente átlagosan 18 százalékkal bővülnek a közép- és kelet-európai országok nyugdíjpiacai, így a mai 51 milliárd eurós szegmens 2015-re 245 milliárd eurósra nőhet – vezette be az Allianz Global Investors (AGI) legfrissebb, a régió nyugdíjrendszereiről szóló kutatásának ismertetését Brigitte Miksa, az AGI nyugdíj-üzletágának vezetője. A tizenegy ország adatait összesítő kutatás szerint a térség országainak drámai népességcsökkenéssel és a lakosság elöregedésével kell szembenéznie. A mai 102 millióról 2050-re 86 millióra zsugorodik a régió lakossága, mivel ezekben az országokban minden egyes generáció csupán 60 százalékban reprodukálja magát. Megdöbbentő ütemű az elöregedés; Bulgáriában például az évszázad közepére minden harmadik ember idősebb lesz 65 évesnél, míg Magyarországon a lakosság 28, Lengyelországban pedig 29 százaléka lesz e korosztály tagja.


Nyugdíjasok piaca 1

A jelenség egyébként nemcsak a régió sajátja, egész Európában hasonló folyamatnak lehetünk a tanúi. Természetesen az európai állami nyugdíjrendszerek nem egyformák, s eltérő mértékben képesek megbirkózni a demográfiai változások következményeivel. Ebbéli képességük alapján az Allianz egy 10 fokú skálán helyezte el az öreg kontinens országait. A Pension Reform Pressure Gauge (PRPG – Nyugdíjreformot Sürgető Nyomás Mérce) skálán a régió országai durván a középmezőnyben helyezkednek el. Magyarország 5-ös minősítéssel a 11. azon a listán, ahol 1-est azok az ország kap(hat)nak, ahol a legkisebb, 10-est pedig azok, ahol a legnagyobb a nyugdíjreformot siettető nyomás. A legjobb helyezést Írország és Nagy-Britannia érte el 2,8-as, illetve 3-as osztályzattal, a legrosszabbat pedig Görögország 7,5-tel, illetve Spanyolország 6,2-vel. Érdekes módon a harmadik legjobb minősítést, 3,1-est Litvánia kapta, de 3,3-as értékelésével Észtország is az előkelő negyedik helyre került, holtversenyben Svájccal és Horvátországgal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik