Gazdaság

Alig vásárolunk kevesebbet

A kiskereskedelmi forgalom az év első öt hónapjában 0,9 százalékkal maradt el a tavalyi azonos időszakban regisztrálttól. A fogyasztás visszaesését legkevésbé a hipermarketek, leginkább az autókereskedők érezték meg – derük ki a KSH adataiból. Benzinből ugyanakkor többet vásároltunk.

A kiskereskedelmi forgalom változatlan áron számítva az idén májusban 2,8 százalékkal, az első öt hónapban 0,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Havi összevetésben a májusi forgalom 0,1 százalékkal volta alacsonyabb, mint egy hónappal korábban.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2007 első öt hónapjában 2274 milliárd forint értékű árut forgalmaztak; májusban az összforgalom étéke megközelítette a 497 milliárd forintot.

A kiskereskedelmi eladások 50,7 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 18,8 százalékát a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11,2 százalékát a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították le, a többi szakágazat részesedése 19,3 százalék volt.

Tavaly az év első öt hónapjában a kiskereskedelmi forgalom még 5,5 százalékkal bővült – emlékeztet a távirati iroda.

A hipermarketek jártak a legkevésbé rosszul

A KSH közölte: folytatódott az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának visszaesése, a májusi értékesítési adatok 0,7 százalékkal alacsonyabbak az áprilisinál.

Míg az eladások jelentős részét, 91 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek – hipermarketek, szupermarketek, vegyesboltok – forgalma csak kismértékben, 0,2 százalékkal mérséklődött, addig az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai ennél jelentősebb mértékben, 6,6 százalékkal csökkentek. Májusban a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene elérte az egy hónappal korábbit.

Iparcikkből és autóból veszünk kevesebbet

Tovább csökkent a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első öt hónapban. Az eladások 4,3 százalékkal elmaradtak az előző év azonos időszakának szintjétől. Májusban csak a gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszerüzletek és a csomagküldő hálózat eladásai növekedtek, míg a többi tevékenységcsoport változatlan áras forgalma nem érte el az előző év azonos hónapjának szintjét. A legnagyobb mértékben az iparcikk jellegű vegyes üzletek értékesítésének volumene esett vissza az előző év azonos hónapjához képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma májusban 0,3 százalékkal elmaradt az áprilisitól.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek, valamint üzemanyagtöltő-állomások együttes forgalma májusban 187 milliárd forint volt. A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalmának csökkenése májusban tovább folytatódott, jelentős mértékben, 14,1 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának szintjétől. Az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2007. májusában 3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit a folyamatosan gyarapodó gépjárműpark miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik