Gazdaság

Keszegek, lusták, borok

Bátán járt, a Keszeg-fesztiválon, majd ellátogatott a szekszárdi Bodri-pincészetbe a Halál a Májra Polgári Kör (HMPK). Előzetesen néhány, a cikkben szereplő fogalom értelmezését megkönnyítő információ.












Keszegek, lusták, borok 1


Keszegek, lusták, borok 2
Keszegek, lusták, borok 3

A HMPK a szerző családi és baráti köréből álló borszerető kompánia, mely vagy fél évtizede repked egyik honi bortermő lankákról a másikra és szivornyázza a hegy levét. Báta: hanyatló, a középkorban oppidumi (mezővárosi) ranggal és bencés apátsággal bíró zarándokhely és kulturális központ, mára lusta zsákfaluvá züllött község lenn délen. A középkorban borhajók indultak innen Pestre és a Tiszántúlra, a Sárvíz nevű vízen ugyanis le lehetett hajózni a Dunáig. A bátai kikötő akkora volt, hogy hadinaszádok is meghúzódtak benne, a Tolnában termő bor innen áradt Pest és Szeged felé. Ma egy adatközlőnk szerint a szürke falu jó része segélyből él és akkor sem vállal munkát, ha van. Hírek szerint ez a mentalitás tömeges és országos, Báta cseppben a tenger, az immobil, lusta, az állami juttatást vagy segélyt, mint jussot elváró mentalitás hódít, ami végtelenül baljós jelenség. Ha nincs ambíció és dinamika, akkor tényleg semmi nem lesz ebből az országból, és nemcsak a politikai osztály zömének alkalmatlansága miatt. A Keszeg-fesztivál a bátaiak kedves rendezvénye, fontos esemény, mely segíthet a közösség revitalizálásában.

Bodri pedig nem egy magyarosch névválasztás, hanem Dr. Bodri kitűnő pincészete, ahol felettébb koncentrált, tüzes, figyelemreméltó borok készülnek. 25 hektár, modern feldolgozó, étterem Szekszárd belvárosában. A konyha az ismert hagyományos, dús fogásokat kínáló, nem túl színes stílust mutatja, jó szívvel ajánlanánk egy kis olyasfajta modernizációt, mint amilyet például a balatonszemesi Kistücsök vendéglő hajtott végre. A borok szuperek, a szekszárdi első vonalba sorolhatók. A Kékfrankos 2003 kishordóban és nagy ászokban is érlelődött, ami finom, halk tölgy-ízt jelent a háttérben, tüzes, azaz 13,5 százalékos szeszű, kerek, koncentrált. Nem komplex, gyümölcsös bor, és mint a Bodri-borok általában, délies, mediterrán karakterű, nem hideges és karcsú. Így komolyabb vörös húsokhoz ajánlható 18 fokon. 3000 forint körüli áron érhető el.

Szekszárdi Kékfrankos 2003, Bodri István. Mediterrán karakterű, gyümölcsös bor › 13,5 százalék alkohol › 3000 forint körül

Ajánlott videó

Olvasói sztorik