Gazdaság

Hongkongi emberünk

Adatbiztonsággal és üzleti automatizációval hódít három földrészen az E-Group, amely teljes forgalmának 20 százalékát realizálja exporttevékenységből.












Hongkongi emberünk 1


Hongkongi emberünk 2

Hongkongi emberünk 3
Hongkongi emberünk 4

Üzleti szempontok és saját személyes érdeklődése egyaránt motiválta Kuthy Antalt, az E-Group tulajdonosát, amikor egy évvel ezelőtt Ázsiába helyezte főhadiszállását. A három cégből álló E-Group alapítója és az ázsiai érdekeltség, az E-Group ICT Asia Ltd. vezetője ma Hongkongból intézi vállalkozása ügyeit, a régióban e-aláírási projekteket végeznek. Mint mondja, Vietnammal üzletel a legszívesebben. „Miután a rendszerváltás előtt rengeteg vietnami tanult Magyarországon, az üzleti tárgyalások közvetítő nyelveként sokszor a magyarra esik a választás” – árul el egy helyi „kulisszatitkot” a földrész fanatikusává vált Kuthy, aki odaköltözését így indokolja: az igazán nagy dolgok ma Ázsiában történnek – például a technológia terén. Utóbbi állítását számokkal is alátámasztja. Hongkong és a szomszédos Sencsen kikötőjében például 44 millió konténert rakodnak naponta. „Azt, hogy Európa szerepe egyre kisebb lesz a világban, mutatja, hogy Hamburg és Rotterdam együttvéve napi alig 10 milliónyi konténert mozgat” – magyarázza, miért is intett búcsút az öreg kontinensnek.

SZOFTVERTERVEZÉS A KONYHAASZTALON. Kuthy Antal a saját cége menedzselésén túl az Ázsia felé tartó magyar high-tech vállalkozások útját is egyengetni próbálja a hongkongi, illetve a dél-kínai régiókban a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Közhasznú Társaság (ITDH) színeiben. Most, hogy Ázsiából szemléli a világot, úgy látja: értékteremtési szemléletmód nélkül, azaz pusztán kereskedelemre és összeszerelésre nem épülhet a magyar gazdaság. Szerinte fontos lenne megfogalmazni egy, a külföldieknek szóló világos, akár egy tőmondatban összefoglalható országstratégiát. Végre lehetne egy terület, amelyben Európa-szerte mi lehetnénk a legjobbak, ilyen ugyanis ma nincs.









Hongkongi emberünk 5


Kuthy Antal


■ 38 éves, villamosmérnöki diplomáját a BME-n szerezte.
■ Az 1993-ban alapított, három cégből álló E-Group (korábban Egus) csoport cégeinek tulajdonosa. (Az E-Group Zrt. és az E-Group Services Kft. adatbiztonsággal, elektronikus azonosítással, dokumentumkezeléssel és tranzakció-kezeléssel (például internetbanki műveletek) foglalkozik. Az E-Group ICT Asia Kínában és Vietnamban visz e-aláíráshoz kapcsolódó projekteket az anyacég technológiájával.)
■ Három kisgyermekével és feleségével tavaly ősz óta Hongkongban él. Hobbija a családja.

Hongkongi emberünk 5
Hongkongi emberünk 4

Akad azonban valami, amiben a világviszonylatban apró E-Groupnak sikerült legalábbis a legjobbak közé bekerülnie: ez pedig a banki tranzakciók adatbiztonsága, a kezdetben ügyfél-azonosításra használt e-aláírási rendszerek, vagy az ellenőrzött dokumentumkezelés szoftveres megoldásainak fejlesztése. Ezek a céget megalapozó pillérek egy konyhaasztalon születtek. Bár irodabútorra nem futotta, az E-Group elődjeként ismert Egus Infosystems Kft. 1993-as megalapításakor a külsőségekre adó vezető első irodáját a konyhaasztallal együtt a Rózsadombra költöztette.

A bátor tett annak szólt, hogy a villamosmérnök végzettségű Kuthy 20 ezer dolláros tiszteletdíj mellett megbízást kapott egy szoftverrendszer kifejlesztésére. Akkoriban efféle rendszer nem nagyon volt, legfeljebb az IBM-hez mehetett volna a megrendelő, amely 300-400 ezer dollárt is elkért volna ugyanezért a munkáért” – emlékszik vissza Kuthy. Az üzletszerzésről annyit mond, egyetemi évfolyamtársa, majd katona- és üzlettársa még diákként dolgozott az egyik francia nagybanknak néhány szoftver programozásán. Így lett az első nagy megrendelőjük a Kelet-Európában akkor terjeszkedő óriásbank, amely nagyvállalati ügyfelei számára elektronikus átutalási rendszert szeretett volna üzembe állítani.

Amint Kuthyék leszállították a megrendelést, mindjárt egy új kolléga is a konyhaasztalhoz ülhetett. A harmadik alkalmazott szintén egy volt katonatárs mérnök lett, mert csak az ismerősöket sikerült rábeszélni arra, hogy egy bizonytalan jövőjű, tőkeszegény magáncéghez szegődjenek. Ha az E-Group alapítója tőkével nem is, rafinériával el volt látva. A sikeres üzletszerzés érdekében egy távoli németországi ismerősét vonta be a frissen alapított cégbe. „Mégiscsak cégszerűbb volt a két zöldfülű programozó megjelenése úgy, ha egy tőkeerőt sugárzó német vállalkozást is fel tudtunk mutatni a háttérben.” Mutatni pedig kellett, mert pénz éveken át csak a bejövő megrendelésükből volt, gyakorlatilag egy fillér otthonról hozott tőke nélkül próbáltak a felszínen maradni. Míg ebben az időszakban mindenféle szoftverfejlesztési munkát elvállaltak, a leginkább a profilukba vágó feladat a korábbi francia kapcsolat révén érkezett. A Total kúthálózat Katica programjának a rendszerét alakították ki, amely a Shell Smart kártya programjához volt hasonlatos.

ESÉS-KELÉS. A dotcom láz idején nagyon jó feltételek mellett vonhattak be tőkét – a 3TS kockázatitőke-társaság tulajdonrészt vett a vállalkozásban, méghozzá 2,7 millió euróval feltőkésítve a céget -, csakhogy a szerződést éppen a Nasdaq kezdődő összeomlásának napjaiban írták alá. Az állami és a nagyvállalati szektor szinte lenullázta informatikai költéseit, miközben az E-Group éppen impresszív regionális növekedési stratégiát hirdetett, s ehhez egy médiacéget és egy tanácsadással foglalkozó vállalatot is felvásárolt.

„Nagyon nagy hibát követtem el, hogy mindenáron ragaszkodttam az erőltetett növekedéshez, tudomást sem véve a realitásokról” – sorolja az akkori melléfogásait Kuthy. Hozzáteszi, lényegében releváns vezetői tapasztalatok nélkül próbált cégeket egyesíteni, majd az eredeti szűk banki, állami megrendelői kört alaposan kibővíteni. „Komplex e-biznisz megoldásokat kínáltunk volna, csakhogy mire felállt a cég nem volt kereslet a kitalált szolgáltatásainkra.” A komplett e-kereskedelmi vállalat illúziója nem valósult meg, helyette az akvirált cégek vezetői és Kuthy közt csúcsosodtak ki a nézeteltérések. A sok konfliktus megrostálta a csapatot, és 2004-re 100-ról újra 40 fősre olvadt a cég.













Hongkongi emberünk 1


Hongkongi emberünk 2

Hongkongi emberünk 3
Hongkongi emberünk 4

„Kuthy Antal az az üzletember, aki egy kudarc után újra nekiveselkedik, akár ugyanannak a feladatnak is” – mondja Kovács Zoltán, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke, utalva a cég 2002-2003-as lejtmenetére. Kovács, aki egyúttal a Kirowski első embere is, Kuthy erényei közt említi továbbá, hogy képes olyan közösségi célokért is lelkesedni, amelyekből neki közvetlenül semmilyen haszna nem származik. Ilyenként említi a kínai-magyar közeledést a műszaki felsőoktatás terén.

A bukás idején Kuthynak vissza kellett térnie a kaptafához, azaz az információbiztonsághoz, az azonosítási megoldásokhoz, valamint a dokumentum- és adatkezeléshez. E téren ma az E-Group a mobiltelefonos és internetes, úgynevezett erős azonosítási rendszerek kifejlesztésén munkálkodik, s szolgáltatásait Amerikában és Ázsiában is értékesíti. A teljesen saját fejlesztésű megoldással lehetővé válik, hogy a mobiltelefonnal biztonságosabban lehessen vásárolni. Az új rendszer elektronikus kuponfüzetként is működhet: egy akciós cipőket kínáló újsághirdetést apró rádióchippel (RFID) ellátva elég a mobiltelefont közel tenni, a telefon pedig részletesen elvezeti a vásárlót a bolthoz, segítségével azután fizetni is lehet.









Hongkongi emberünk 5


Sarokpontok


■ A külsőségek, mint a rózsadombi iroda vagy a német tőkeerős cég egy kezdő cég esetén erőt sugároznak.
■ Egy cégvezetőnek – különösen az innovatív iparágakban – nem csak a szűken vett területe, hanem a világgazdaság friss tendenciái iránt is nyitottnak kell lennie.
■ A kisebb cégeknek is jut üzleti lehetőség Ázsiában.

Hongkongi emberünk 5
Hongkongi emberünk 4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik