Gazdaság

Górcső alatt a bioélelmiszer

Érdemben bizonyítania a mai napig nem sikerült senkinek, hogy a műtrágyák és növényvédő szerek alkalmazásával termesztett zöldségek és gyümölcsök fogyasztása károsítaná az egészséget, és hogy ezért az egyetlen üdvözítő diéta a bioélelmiszerek fogyasztása lenne.

A józan ész ugyan azt súgná, hogy ez így van, ám az erre vonatkozó kutatások eredményei és a rendelkezésre álló kevés adat alapján egyelőre nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a határértékek alatti vegyszermaradványokat tartalmazó terményekre épülő megfelelő étrend nem betegít meg.


Górcső alatt a bioélelmiszer 1

Azt a kérdést azonban egyre gyakrabban feszegetik a tudósok, hogy vajon a biozöldségek és -gyümölcsök fogyasztása egészségesebb-e a hagyományosokénál. Egyelőre ezt sem lehet kerek perec kijelenteni, mivel a két típus összehasonlítását célzó követéses vizsgálatok lebonyolítása a megfelelő számú mintán rendkívül bonyolult lenne. A kutatók ennek ellenére spekulálhatnak arról, mi is jobb a szervezetnek. Amerikai orvosok legújabb eredményei szerint mindenesetre – nem meglepő módon – a bioparadicsom inkább védhet a keringési betegségek ellen, mint vegyszerek segítségével termesztett.

A University of California kutatói a bogyókban található bizonyos vegyületek, a flavonoidok mennyiségét hasonlították a kétféle paradicsomból származó szárított mintákban, és úgy találták, hogy a biozöldség akár kétszeres mennyiségben is tartalmazhat ilyen anyagot. Márpedig azt már korábban igazolták, hogy a flavonoidok csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. A kutatók annak is utánajártak, miért lehet különbség a kétféle zöldség beltartalmában. Kiderült, hogy flavonoidokat a paradicsom éppen a tápanyaghiány miatti stressz hatására termeli, amely reakció elmarad, ha a növény bőségesen műtrágyázott talajban nő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik