Gazdaság

Az ingatlanvagyon és az árfolyam kapcsolata

ÉVES BECSLÉS. Az ingatlanfejlesztők árazásához a befektetői társadalom rendszerint a P/NAV mutató (az árfolyam és az ingatlan és egyéb vagyon alapján egy részvényre jutó nettó eszközérték hányadosát használja. A nettó eszközértéket a fejlesztők általában minimum évente elismert független értékbecslő cégekkel felbecsültetik.

HA NULLÁVAL KEZDŐDIK. Ha a mutató 1 alatt van (mint a Fotex esetében is), az azt jelenti, hogy a piac nem hajlandó teljes mértékben megfizetni a cég vagyonát. Ennek oka lehet például a menedzsment korábbi gyenge teljesítménye, a nem tiszta ingatlanfejlesztő portfólió, vagy a transzparencia, a cég átláthatóságának hiánya.

MAGAS ÁRAZÁS.Gyakran találkozunk a tőzsdéken olyan ingatlanfejlesztőkkel is, amelyek magasan a nettó eszközértékük felett forognak. Ilyen feszített árazást indokolhat például a portfólió felértékelődési potenciálja, a menedzsment kitűnő múltbéli teljesítménye, jelentős hozzáadottérték-teremtő képessége. Ha egy társaság a múltban sikeresen fejezett be több komoly projektet, úgy a piac megelőlegezheti a jövőbeli fejlesztések sikerét is. A Budapesti Értéktőzsdén nemrég megjelent ingatlanfejlesztő, az Orco részvényei például jóval a nettó eszközérték felett forognak, és ugyanez a helyzet a varsói tőzsdén forgó GTC, vagy a prágai ECM papírjai esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik