Gazdaság

Spanyol naptorony

Míg a múltban nyaranként jóval kevesebb villamos energiát fogyasztott az emberiség, mint télen, mára alaposan megváltozott a helyzet: a hűtés és légkondicionálás miatt paradox módon a forróságban is óriási az energiaigény.

Emiatt egyes országok, de akár kontinensek áramellátása is zavart szenvedhet, Európa pedig különösen sebezhető ebből a szempontból. Ezen a gondon enyhíthet a dél-spanyolországi Manzaranes mellett működő új naperőmű: a Solucar nevű vállalat által üzemeltetett építmény ugyanis éppen nyáron termeli a legtöbb áramot.


Spanyol naptorony 1

Az első európai naptorony jelenleg 6 ezer ember számára szolgáltat energiát, de a tervek szerint néhány éven belül egész Sevilla, vagyis több mint 600 ezer ember igényeit is fedezheti – megújuló, és a környezetet nem szennyező módon.

Az erőmű a Nap melegítő hatását aknázza ki. Lelke egy 115 méter magas betontorony, amelyet a körülötte elhelyezett tükrök – úgynevezett heliosztatok – által összegyűjtött és kibocsátott hősugarak bombáznak folyamatosan; így a monstrum belsejében 250 Celsius fokos hőmérséklet alakul ki. Ez pedig már bőven elég gőz fejlesztésére, amellyel aztán áramtermelő turbinákat hoznak mozgásba. Ma mintegy 600 darab, egyenként 120 négyzetméteres tükör közvetíti a toronyba a napsugarakat, ám hamarosan legalább még egyszer ennyit állítanak majd csatasorba.

Az így előállított villamos energia egyelőre háromszor annyiba kerül, mint a széntüzelésű erőművekből származó, ám a környezetszennyezésből adódó externáliáktól mentesen már jóval kedvezőbb a kép. Ráadásul az egyszeri befektetést követően a több évtizedes működés során gyakorlatilag beavatkozás és üzemanyag nélkül termelhet majd áramot a rendszer.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik