Gazdaság

Űrparittya

Rakétákkal juttatják fel a világűrbe ma az űreszközöket, ami amellett, hogy nem mindig biztonságos módszer, meglehetősen drága is. Az óriási mennyiségű üzemanyag elégetése miatt jelenleg kilónként több mint 20 ezer dollárba kerül a fellövés. Ezért is dolgoznak világszerte alternatív kilövési módszereken; ezek egyike pedig az űrparittya lenne.

A Slingatron nevű amerikai cég fejlesztése és koncepciója szerint a bibliai Dávid fegyverének működését lehetővé tévő fizikai törvények nagyméretű hasznos terhek hihetetlen sebességű felgyorsítását is megengedik. Ahhoz azonban, hogy ez megvalósulhasson, meg kell szabadítani a parittyát a „zsinegtől”, és önálló mozgásra kell késztetni. Az amerikai mérnökök szerint ezt egy gigantikus – több száz méter átmérőjű -, hulahoppszerű, belül üreges gyűrűvel lehetne megoldani, amelyet megfelelő pontokon elhelyezett motorok hoznának ringásba. A gyűrűn belül fellépő erők – hasonlóan az ütemesen mozgatott kávéscsészében kialakuló örvényhez – végül a kívánt sebességre gyorsítanák fel a csőben elhelyezett „lövedéket”.


Űrparittya 1

A koncepció továbbgondolásával a kutatók hatalmas, külsőre leginkább csillagászati teleszkóphoz hasonló eszközt terveztek, amelyben a „töltény” mágnesesen levitálva spirálszerű, vákuumos pályán pörögne fel. Ezzel már túlléphető a kozmoszba lépéshez szükséges másodpercenkénti 9,6 kilométeres sebesség, sőt, akár annak háromszorosa is elérhető – a számítások szerint pedig így a költségeket akár a kilónkénti néhány száz dollárra is le lehet leszorítani. A Slingatron tervezői jelenleg asztali méretű prototípussal, illetve idővel fegyverként is használható kisebb parittyákkal rendelkeznek; az űrpörgettyű felépítéséhez támogatókat keresnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik