Gazdaság

Hogyan vezethető ki egy cég a tőzsdéről?

FONTOS A RÉSZVÉTEL. A tőzsdei kivezetéséhez a társaságnak közgyűlést kell összehívnia, erre irányuló napirendi ponttal. A közgyűlésen 75 százalék plusz 1 szavazatnyi többségnek kell a kivezetés mellett voksolnia. Sokszor döntő jelentőségű, ha a részvényesek nagy része nem vesz részt a közgyűlésen, ilyenkor viszonylag kevés papírral is meg lehet szavazni a kivezetési döntést.

JÖHET AZ AJÁNLAT. Amennyiben a döntés megszületik, a tőzsdei terméklistáról való törlés előtt a kivezetést kezdeményezőnek vételi ajánlatot kell tennie valamennyi tulajdonában nem álló részvényre. A minimális ár meghatározásánál több tényezőt is figyelembe kell venni.

MENNYI A MINIMUMÁR? A legtöbbször a törlési kérelem tőzsdére történő beérkezését megelőző 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára számít. Meg kell határozni az ajánlattevő által a részvénytársaság részvényeire – a törlési kérelem tőzsdére történő benyújtását megelőző 180 napon belül – kötött átruházási szerződések legmagasabb árát is. Szintén mérvadó az egy részvényre jutó saját tőke értéke. A három ár közül a legmagasabb a fizetendő minimum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik