Gazdaság

Fólialámpák

A wolframszálas izzókat ma számos megoldás helyettesítheti, és ezek egyike lehet az amerikai University of Illinois mérnökeinek új fejlesztése is: a világító alumíniumfólia, amely már most is kétszer olyan hatékony, mint a hagyományos égők.












Fólialámpák 1



Fólialámpák 2

Fólialámpák 3
Fólialámpák 4

A lámpafólia mindössze 1 milliméter vastag, és sikerült már 200 négyzetcentiméteres felülettel is előállítani, amivel egy átlagos szoba már tökéletesen megvilágítható. A fénylő fólia a ma használatos fénycsövekhez hasonló elven működik: a benne lévő gáz atomjait gerjesztik a villamosságból származó elektronok, és ez a fölös energia aztán fénykibocsátás közben távozik. A különlegesség a rendszer felépítésében rejlik. A kutatóknak ugyanis sikerült a fénycsövek legfontosabb elemeit rendkívül apró térbe sűríteniük, vagyis úgymond számtalan apró fénycsőből állították össze az új lámpát. Ebben két, rendkívül vékony alumíniumlap közé speciális, méhsejtszerű szerkezetben juttatták az elektronok által gerjeszthető anyagot; a fénykibocsátást módosító fényporra nincs szükség, ahogyan a gázt bezáró búrára sem. Az egyenként a hajszál vastagságával megegyező testecskék tömege – egy lapon akár negyedmillió is elfér egymás mellett – így egységes fénylő testként működik.

A fóliafény alkalmazásához nincs szükség hagyományos foglalatra; a lámpa egyszerű képkeretben is a falra ragasztható, de akár világító tapétaként is működhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik