Gazdaság

Eldől a Linamar sorsa

Hétfőn kiderül, fő tulajdonosa ki tudja-e vezeti a gépgyártó céget a tőzsdéről.

Meglehet, 2007 talán legizgalmasabb közgyűlésére kerül sor a jövő hétfőn: a Linamar Hungary Nyrt. kanadai fő tulajdonosa és érdekeltségi köre megpróbálja majd kivezetni a Budapesti Értéktőzsdéről a magyar társaság részvényeit. Amennyiben ez sikerül, a befektetők 3003 forintot kaphatnak részvényeikért, ami óriási veszteség lenne a jelenlegi, 3850 forintos kurzushoz képest. Úgy tűnik azonban, hogy a kisrészvényeseknek áll a zászló: a kivezetés esélye kicsi, így akár most is jó befektetési lehetőséget kínálhatnak a papírok.


Már-már katasztrófaként élték meg a kisbefektetők, amikor a Portfolio.hu a múlt hét folyamán betekintett a Linamar részvénykönyvébe és azt látta, hogy a fő tulajdonos valójában nem az eddig vélelmezett 69,3 százalékos pakettet, hanem valószínűleg 73,3 százalékot kontrollál. Az árfolyam rögtön 10 százalékot hanyatlott, nem véletlenül. Amennyiben ugyanis a feltételezés igaznak bizonyul, úgy nagyban csökkent a magyar befektetők esélye arra, hogy megakadályozzák a 3003 forintos árfolyamon való kivezetést.


A pesszimista hangulat azonban nem volt hosszú életű. A kurzus június 21-én egészen 3200 forintig zuhant, ám aznap délután óriási blokk-kötések születtek a piacon. Ezek révén a Budapest Alapkezelő tulajdonrésze 5 százalék fölé szökött a társaságban. Másnap aztán meg is fordult a hangulat, és nem sokkal a tőzsde nyitása után a Linamar már 15 százalékos, limites drágulást mutatott. A történtekre a választ ugyancsak a Portfolio.hu cikke adta meg: az internetes szaklapnak egy neve elhallgatását kérő piaci szereplő elmondta, hogy a magyar intézményi befektetők összesen már több mint 24 százalékos tulajdonrésszel rendelkeznek a cégben, és csaknem biztosak benne, hogy megakadályozzák majd a kivezetést.


A történetben már túl sok váratlan fordulat állt be ahhoz, hogy bármit is biztosra lehessen venni. Az azonban valószínű, hogy amennyiben a kivezetés valóban megbukik, a Linamar árfolyama tovább emelkedhet. A cég ugyanis vagy marad a tőzsdén, és ebben az esetben beépülhetnek az árba a nyilvános vételi ajánlat óta napvilágot látott pozitív hírek (robbanó orosz piaci megrendelések, regionális központtá történő fejlődés), vagy pedig az anyacég megpróbálja növelni tulajdonrészét. Ebben az esetben viszont az immár csaknem 25 százalékos csomaggal rendelkező intézményi befektetők diktálhatják a feltételeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik