Gazdaság

Esett a Mol és a BUX

A háromnapos rali után szerdán pár óra alatt 6 százalékot veszítettek értékükből a Mol-részvények, a napot 5 százalékos mínuszban zárta. Gyurcsány ellenségesnek nevezte az OMV Mol-részvény vásárlását. Az olajtársaság közben bejelentette, hogy kedden ötmillió saját részvényt vásárolt.

A Mol-papírok a hétfői és keddi hat százalékos emelkedés után szerdán 6 százalékot veszítettek értékükből a nyitás utáni órákban. Kedden a részvények értéke elérte a 30 200 forintos rekordszintet is, majd 30 000-n zárt. Szerdán végül 51,6 milliárd forintos forgalom mellett végül 5 százalékos esés után 28 500 forinton zárt. A BUX-index közel 3 százalékos esés után 28 565 ponton állapodott meg. Az OTP közel 20 milliárdos forgalom mellett 3,3 százalékos esés után 10 056 forinton zárt.


Várható volt az esés


A Figyelőnetnek nyilatkozó szakértő szerint egy rövidtávon tervező kisbefektetőnek már kockázatos ezen az árfolyamszinten beszállnia. „Ha a Mol gyorsan feltölti a 10 százalékos keretét, az ’ellenséges érdeklődő’ pedig feladja szándékát, akkor nem biztos, hogy lesz, ami megtartja az árfolyamot. Emellett, ha a folyamat átcsap profitrealizálásba, akkor a Mol könnyen juthat nagyobb csomagokhoz intézményi befektetőktől, amely további árfolyamesést okozna” – teszi hozzá. Ez csak akkor kerülhető el, ha licitálási verseny alakul ki a papírokra, állítja Herczenik.


Saját vásárlás


Darabonként 29 974 forintos átlagárfolyamon ötmillió darab Mol részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén – tette közzé a társaság a BÉT honlapján. A hét eleji emelkedés után szerdán öt százalékot csökkent a Mol-papírok árfolyama.A tranzakciót követően a társaság 8 331 127 darab „A” sorozatú valamint 578 „C” sorozatú részvényt birtokol. Az olajtársaság kedden szerződést kötött az OTP Bankkal, amely szerint a bank részt vesz a Mol saját részvény vásárlási programjában.


Gyurcsánynak nem tetszik az OMV lépése


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellenséges kivásárlásnak nevezte az OMV lépését, amely szerint 18,6 százalékra növelte részesedését a Molban. A miniszterelnök egy szerdai budapesti sajtótájékoztatón kijelentette: „nem tekintem barátságos lépésnek, hogy egy állami tulajdonban lévő társaság, előzetes értesítés nélkül azzal a szándékkal vásárol részesedést egy másik cégben, hogy megszerezze a kontrollt. Minden eszközzel azon leszünk, hogy meghiúsítsuk ezt”. A Fidesz ez ügyben egyetért a kormánnyal.

OMV: nincs szó ellenséges felvásárlásról

Az osztrák OMV olajtársaság szóvivője szerint nem ellenséges felvásárlási akciót indított a Mol ellen az OMV, “ha az lett volna, akkor azt így is mondtuk volna” – jelentette ki szerdán a szóvivő, Thomes Hümer a Dow Jones amerikai hírügynökségnek. Szavai szerint nem történt más, mint bejelentették a 8,6 százalékos Mol-részvény vásárlást és a két társaság közötti szorosabb együttműködésről párbeszédre invitálták a magyar vállalatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik