Gazdaság

Vegyen ingatlant Cipruson és Dél-Afrikában!

Bár folyamatosan egzotikusabbnál egzotikusabb helyszínekkel bővül a lehetséges ingatlanbefektetési paletta, a komolyabb tőkével rendelkező magyarok továbbra is csak a jól bevált és ismertebb külföldi ingatlanpiacokon vásárolnak. Igaz, néhányan már megvetették lábukat az exkluzívabb helyszíneken is, ám számuk jócskán eltörpül a többségében amerikai, brit, német, orosz tulajdonosok mellett.

Karib-tengerparti villa, észak-zuluföldi rezidencia, dél-afrikai földbirtok, dubai apartman, ciprusi társasház, sínai-félszigeti szálloda – csak néhány az egzotikusan csengő külföldi ingatlanok sorából, ha netalán valami különlegesre vágyunk a „hagyományos” horvátországi, spanyolországi, netán ausztriai befektetési kínálatok után. De a magyarok nagyon óvatosak.

„Szép számmal akadnak érdeklődők dél-afrikai, mexikói ingatlanokra, brazil telkekre, ám az utolsó pillanatban általában lemondanak róla, attól tartva, hogy esetleg mégsem ígérkeznek megbízható befektetésnek, illetve jogi akadályok merülhetnek fel a vételi ügylet során a kevésbé ismert országban” – magyarázza Kemecsei Lívia a FigyelőNetnek. A Suninwest hazai képviseletének igazgatója úgy tapasztalja, hogy a külföldi ingatlant kereső vagyonosabb magyarok végül olyan térségek mellett teszik le a voksukat, amelyek ismertebbek körükben. Ilyenek például Florida vagy Montenegro, ahol szintén szép számmal várják luxusingatlanok a vásárlókat. „Az eddigi legdrágább ügyletünk egy floridai ingatlan eladása volt, 200 millió forintért” – mondta el Kemecsei Lívia.

Dél-Afrika: olcsó lakások

Míg 1999-ben Dél-Afrikában egy lakóház átlagos értéke 30 ezer dollár (közel 5,5 millió forint) körüli szinten mozgott, addig öt évvel később már a 70 ezer dollárhoz (12,8 millió forint) közelített, azaz az ingatlanok ára évente mintegy 22,3 százalékkal emelkedett. A prognózisok szerint 2008-2010 között a lakóingatlanok átlagos ára elérheti a 140 ezer dollárt (25,5 millió forint) is, ám ezzel korántsem zárul le az emelkedési tendencia. Ebben szerepet játszik az is, hogy a dél-afrikai ingatlanárakat az egyik legalacsonyabbként tartják számon a világon. Miközben Londonban egy kétszobás lakáshoz átlagosan 832 ezer dollárért (152 millió forintért), Torontóban 330 ezer dollárért (60 millió forint), Madridban 375 ezer dollárért (68 millió forintért) lehet hozzájutni, addig Johannesburgban mindössze 50 ezer dollárért (9 millió forintért).


Az elemzők szerint a dél-afrikai ingatlan-rali még minimum nyolc évig eltarthat, évente legalább 20 százalékos növekedést ígérve. Sőt, magukra a földterületekre is számottevő árnövekedést ígérnek az ingatlanközvetítő irodák. A 2010-es futball-világbajnokság pedig tovább emelheti az ingatlanárakat. Így 2008-ban akár 140 ezer dollárra (közel 25 millió forintra) is feltornászhatják magukat a helyi lakásárak.

Szőlőbirtok és struccfarm



Vegyen ingatlant Cipruson és Dél-Afrikában! 1

Dél-Afrikai szõlõ


Dél-Afrikában nemcsak farm, rezidencia és tengerparti villa, hanem szőlőültetvények, illetve struccfarmok közül is válogathat az érdeklődő. A Western Cape tartomány híres bortermelő városában, Paarlban lévő 11,8 hektáros farmhoz, melyhez egy négy hálószobát, négy fürdőszobát is magában foglaló ház, lovarda és személyzeti épület is tartozik, körülbelül 900 ezer dollárért (165 millió forintért) lehet hozzájutni. Mintegy 540 ezer dollár (100 millió forint) kifizetése után már egy 450 hektáros struccfarm és 100 struccmadár tulajdonosává válhat az érdeklődő, ám ha inkább borászkodásra adnánk a fejünket, akkor több mint 20 millió forinttal a zsebünkben is bele lehet már vágni a birtokvásárlásba. A neves Western Cape szőlővidékén egy 103 hektáros szőlőst 1,5 millió dollárért (278 millió forintért) lehet megszerezni. Ha kikapcsolódásra is vágyunk, az észak-zuluföldi Thanda Vadrezervátumban létesített 500-1000 négyzetméteres alapterületű, 3-44 hektárnyi földdel is rendelkező luxusrezidenciák egyikébe is befektethetünk, melyeket 4,5-10 millió dollár (825 millió-1,8 milliárd forint) közötti összegért kínálnak.

—-Egyiptom: tengerparti szálloda—-

Már nem álom egy ingatlan a gizai piramisok árnyékában, sőt hoteltulajdonossá is válhatunk a Sínai-félszigeten. Az egyiptomi piacon – amelyre a Golf-öbölmenti fejlesztések is kihatottak – a legnagyobb értéknövekedést a vörös-tengerparti üdülőhelyek ingatlanjai könyvelhetik el. A gyors megtérülésre vágyó és a hosszú távra tervező befektetőknek kiváló vadászterepet nyújt a fáraók földje, ráadásul a vételi eljárások kedvezőbbé és átláthatóbbá váltak az utóbbi években a külföldiek számára. Az egyiptomi törvények mindössze annyiban kötik meg a külföldi ingatlanvásárló kezét, hogy 3 ezer négyzetméternél nagyobb ingatlant nem birtokolhatnak.

A Sínai-félsziget turistaparadicsomaiban új építésű, illetve pár éves szállodák közül is válogathatunk. A félsziget északi részén található Al-Arishban egy 17 éve épült 180 szobás, 6 étteremmel üzemelő hotelhez körülbelül 4-6 millió dollárért (730 millió-1 milliárd forintért) juthatunk. Nuweibában egy kétéves, 5 csillagos, 96 szobás szállodáért viszont valamivel többet, közel 7 millió dollárt (1,2 milliárd forintot) kellene fizetnünk.

Ám apartmanok mellett is dönthetünk: egy Sharm el-Sheikh-i villalakásprojekt keretében egy 90 négyzetméteres apartmanhoz 31-34 millió forintért, egy gízai piramisokra néző 110 négyzetméteres lakáshoz közel 9 millió forintért, egy a Nílusra néző 140 négyzetmétereshez pedig 18 millió forintért juthatunk. A dahsúri piramis árnyékában illetve Kairó előkelőbb, főleg külföldiek által lakott negyedeiben 70-100 millió forint kifizetésével narancs-, illetve datolyaligettel övezett villát is magunkénak tudhatunk.

Dubai: apartmantól a szigetig

Amennyiben Dubai mozgatja meg a fantáziánkat, számos lakóingatlan-fajta közül válogathatunk, sőt az elkövetkező években tízszeres nagyságrendben épülnek új épületek. 2010-re mintegy 175 ezer új lakóingatlan-együttes létesül az egykori sivatagi városban, miközben évente közel 180 ezer ingatlanvételi igény fut be. Az új projektekben már nehéz első tulajdonossá válni, mivel azokat hamar elkapkodják a gazdag amerikai, brit, német és orosz befektetők. Emiatt rendszerint csak másodlagos forgalmazás keretében és akár 30-45 százalékos prémiummal juthatunk egy dubai ingatlanhoz, melyet a helyi jogviszonyok következtében csak 99 évig birtokolhatunk. Jó hír viszont, hogy a prognózisok szerint a dubai ingatlanboom minimum 2010-ig kitart.



Vegyen ingatlant Cipruson és Dél-Afrikában! 2

Dubai



Egy 50 négyzetméternyi, egy hálószobás lakáshoz már 18-25 millió forinttól hozzájuthatunk. Egy villáért azonban borsosabb árat, mintegy 1,5-2 millió dollárt (320-430 millió forintot) kérnek, míg egy mesterséges szigetért 80-100 millió dollárt (17-22 milliárd forintot) kell fizetni.

Komoly érdeklődésről, de éves szinten legfeljebb 2-3 ingatlanvásárlásról számolt be érdeklődésünkre a dubai ingatlanokat értékesítő MRK Gt. részéről Szűcs Mihály annak ellenére, hogy az Egyesült Arab Emirátusok fővárosának ingatlanpiaca igen élénk. „Ugyan eltörölték már a vízumkényszert a magyarok számára is, valószínűleg a nagy távolság az, amely megingatja a vásárlókat” – véli Szűcs Mihály, aki most egy hazai befektetői csoportnak segít dubai szállodavásárlásban.

—-Ciprus: luxusvilla—-

Jóllehet drágább, mint Florida, a miami túlkínálat elől ugyanakkor Ciprusba is menekülhetünk. A ciprusi ingatlanok ráadásul magasabb hozammal is kecsegtetnek, ha az eladással kivárjuk a megfelelő piaci hangulatot. Az elmúlt években éves szinten 15-20 százalékos értéknövekedést lehetett tapasztalni, s az elemzők szerint ez a növekedési ütem az elkövetkező években is folytatódhat. Amennyiben ez a prognózis beigazolódik, úgy 4-5 éven belül akár 200-300 százalékkal is többet érhet ciprusi befektetésünk. A helyi jogszabályok szerint a külföldiek csak egy ingatlant vásárolhatnak, bár földterület tulajdonosává is válhatnak, ám annak nagysága nem haladhatja meg a 4 ezer négyzetmétert. A turisták által népszerű Paphos a ciprusi ingatlanpiac egyik legkedveltebb területe; többségében brit befektetők uralják.

Cipruson új építésű, illetve felújított ingatlanokból is válogathatunk. Egy 40-45 négyzetméteres lakáshoz 140 ezer dollárért (25 millió forintért) juthatunk a szigetországban. Egy 100-170 négyzetméteres villa ára 420-800 ezer dollár (76-146 millió forint) között, míg a 44-100 négyzetméteres lakások ára 150-300 ezer dollár (27-55 millió forint) között mozog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik