Gazdaság

Lenkey furmintja

Minap zajlott a csodálatos pannonhalmi apátságban a Pannon Bormustra, ez a meglehetős tekintélyre szert tett honi seregszemle, melyen csak áruborok vehetnek részt.

A nemzetközi zsűri több termékkategóriában (fehér, vörös, édes borok közül, illetve az idén először a pezsgők közül is) választotta ki a legjobb egy-két tucat bort.


Lenkey furmintja 1

A fehérek és a vörösök közt húsz-húsz bor viselheti a Pannon Bormustra csúcsbora titulust. A fehérek közül egy még talán kevésbé ismert, rokonszenves palackot emeltünk ki elsőként. Lenkey Géza, daliás fiatalember, a vendéglátóiparból jött a borvilágba és igazi szerénységgel olyasmiket mond magáról, hogy rengeteg a pótolnivalója, mert tapasztalatlan, sőt, tudatlan. Édesapjának volt régi álma a borászkodás, és valamikor a kilencvenes években Mádon vásárolt 10 hektárt. De a Jóisten a szokott formáját hozta, és az édesapa csak az első szüretet érhette meg, 2001-ben elhunyt. Lenkey Géza elhatározta, hogy ha beleszakad is, folytatja a borászkodást, és láthatóan van hozzá tehetsége. „Nagyon megszerettem, szeretem az egészet” – mondja. A birtok felén furmint terem, ez a világfajták színvonalán mozgó hungarikum, melyből nemcsak aszú, hanem ilyen intelligens száraz borok is képezhetők.

Borunk világos aranysárga színű, illata intenzív, telt test és kiegyensúlyozott szerkezet jellemzik, a magas sav nem lóg ki, a cukor és az újhordó megszüntetve megőrződik a kerekségben, illatában és utóízében a kissé túlérett gyümölcs emléke. A bort jó kis tokaji savak gerince tartja, 26,4 gramm/liter a cukormentes extraktja és van benne 11,8 gramm maradékcuki. November 7-e és 26-27-e körül szüretelték, egy pillanat alatt felejtettük el, hál’ istennek, hogy november 7-e (meg április 4-e) mekkora ünnepek voltak egy nemzedéken át, amit elfelednek, az nincs. Kilenc hónapig pihent a várandós hordóban (egy darabig újhordóban) a drága anyag, majd 2012 palack formáját öltötte, ez itten az egyik. Önmagát elsősorban tengeri herkentyűkhöz ajánlja 12 fokra hűtve, 2 ezer forint körüli áron.

Tokaji Furmint 2004, . Lenkey és Tsa › Világos aranysárga színű, intenzív illatú, magas savú (7,9 g/l) bor › 26,4 g/l cukormentes extrakt, › 11,8 g maradékcukor › 12 fokon tengeri étkekhez › 2 ezer forint körül

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik