Gazdaság

Budapesten integrálódik a borvilág

Hétfőn kezdődött a 30. Szőlő és Bor Világkongresszus Budapesten, az OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin - Nemzetközi Szőlészet és Borászati Szervezet) rendezésében. A szakmai konferencia és találkozó június 16-ig tart. A megvitatásra kerülő fő kérdések a piaci integráció, a globalizáció, a túltermelés és a globális felmelegedés okozta változások lesznek.

Az új évezred küszöbére egy megváltozott borvilággal érkeztünk, amelyben a globalizáció ugyanúgy jelen van, mint a lokális és direkt stratégia – hangzott el a megnyitón Peter Hayes, a szervezet ausztrál elnöke expozéjában.


A kongresszusi központban rendezett konferencia és szakmai találkozó fő témája a termelési és piaci integráció. A sokszínűség, a sok fajta, a termelésben résztvevő országok számának növekedése, az egyre inkább kinyíló piacok, a sokféle kulturális háttér, az életmód és az értékrend változása, az individuális borok divatja, külön, külön és együttvéve is óriási kihívást jelent az ágazatban szereplők számára. A szervezők megkülönböztetett érdeklődésre számítanak azokkal az előadásokkal kapcsolatban, amelyek a globális felmelegedés, klímaváltozás hatását elemzik a szőlőtermesztésre.



Budapesten integrálódik a borvilág 1

Peter Hayes, az OIV elnöke (Fotó: FigyelőNet)


Az OIV 43 tagországgal, 4 megfigyelői státuszban lévő országgal és 10 megfigyelői státusszal rendelkező nemzetközi borszervezettel működik. Az egyetlen globális kormányközi, szakmai szervezet, amely ajánlásokat dolgoz ki, és szakmai alapanyagokkal segíti az egyes országok szakmai szervezeteit és kormányzati döntéshozóit. Határozatai a tagországokra nézve kötelezőek, ezért a szervezetnek közvetlen kihatása van a világ bortermelésének 70 százalékára. Magyarország egyike volt az OIV alapítóinak. Az eseményt a vendéglátó ország képviseletében Kiss Péter, munkaügyi és szociális miniszter nyitotta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik