Gazdaság

A GKM és az FT konferenciát szervez a Nabuccóról

A magyar szaktárca és a Financial Times brit gazdasági szaklap Budapesten az Európai Unió gázbeszerzési lehetőségeit szélesíteni hivatott Nabucco vezetékről – jelentette be Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára az EU-tagországok energiaügyi minisztereinek szerdai luxembourgi ülésén.

A miniszterek egyebek között az energiaipari infrastrukturális befektetésekről, illetve a beruházási környezet felmérésének szükségességéről tárgyaltak a villamosenergia- és a gázpiac liberalizációjának témakörén belül. A vita közben többen kifejtették, hogy a beruházások ösztönzése során az államoknak nem elsődlegesen a jogszabályalkotás a feladatuk, hanem sokkal inkább a beruházásokat támogató környezet teremtésére.

Felszólalásában a magyar delegáció vezetője jelezte, hogy a szeptember 14-én tartandó konferencia is elsősorban a befektetői környezet segítésének lehetőségeivel foglalkozik.

A miniszterek az ülésen fő napirendi pontként arról cseréltek eszmét, hogy milyen módon folytatódjék a villamosenergia- és a gázpiac megnyitása. Más tagállamok mellett Magyarország sem lát okot a piaci struktúrák meghatározásának oldaláról arra, hogy a gáz- és az áramszektort egymástól jelentős mértékben eltérően szabályozza az unió – jelezte Felsmann Balázs. Több tagállam ugyanakkor különböző szabályozást lát szükségesnek a két ágazatban. Nézeteltérés volt abban is, hogy a liberalizáció következő lépcsőfokaként tervezett tulajdonosi szétválasztásra szükség van-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik