Gazdaság

Főnyeremény

Van-e nagyobb öröm egy lottóötösnél? A váratlan szerencse, a mindent megváltoztató ölünkbe hullott lehetőség talán mégsem az, aminek hisszük.












Főnyeremény 1



Főnyeremény 2

Főnyeremény 3
Főnyeremény 4

Spiró György Prah című egyfelvonásosa egy szegény falusi házaspár története, akik egyszer csak megütik a főnyereményt: 600 milliót nyernek az ötös lottón. Ám a hirtelen jött boldogság nem tart sokáig. Hamar kiderül, hogy a pénztelenségben ügyesen ellavírozó pár a gazdagok életében már gondolatban is eltéved. Ahogy a szerző szociografikus jellegű drámáiban már megszokott, a Prahban is megjelennek a „magyar ugar” közhelyei. Ezúttal a gazdagsághoz kötődő sztereotípiák kerülnek elő a füllevágós emberrablástól a tengerparti villán át a kábítószeren élő kamaszokig. A nyeremény lassacskán rontássá válik a házaspáron.

Valló Péter nívós stúdióelőadást rendezett a Radnóti színpadára, Horgas Péter lepusztult konyhájába. Schneider Zoltán (Férfi) impulzív karaktere, szeretetreméltó mamlaszfigurája mellé kiváló választás a Vígszínházból kölcsönkért Börcsök Enikő (Nő), aki finom gesztusaival, kifejező hanglejtéseivel, pontosan építi fel a családjáért aggódó, a megszokotthoz talán a racionalitás határain túl ragaszkodó asszonyt. Börcsök figurája a darab motorja, az ő egyre erősödő félelmei viszik előre a cselekményt az abszurd, mégis kiszámítható vég felé. Kevés eszközzel dolgozik, mégis hatalmas ereje van. Börcsök kis színpadon is nagy színésznő.

Spiró György: Prah › Radnóti Miklós Színház, Budapest › Rendező: Valló Péter › Szereplők: Börcsök Enikő, Schneider Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik